Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Orchis en een Tapuit

De onderstaande foto ligt al lang te wachten op publicatie. Hij is gemaakt op een grijze dag, met een achtergrond van geploegd en dus nog donkergekleurd land en van redelijk ver. Ondanks dat ik er blij mee was weer eens een Tapuit te kunnen fotograferen spraken de kleuren me nog niet erg aan.

Tapuit (m)

In de afgelopen weken kreeg ik een herkansing met opnieuw een Tapuit en nu met een fleuriger achtergrond, vers gewas in dit geval. Maar ja dan wil die Tapuit niet mijn kant op kijken.

Tapuit

Het vogeltje zat trouwens niet lang op dat paaltje met isolatiekop maar ging op de grond staan. Je kunt van deze soort het mannetje in het voorjaar altijd wel herkennen aan het kleurenpakket van de veren en bovendien ook nog aan die oogstreep die wel een beetje op een ouderwets boevenmasker lijkt. Maar je kunt ze ook herkennen aan de manier waarop ze op de grond staan namelijk als een kaars rechtop.

Tapuit

Het werd allemaal weer wat kleuriger. Maar de top qua kleur was toch wel dat ritje over de parallelweg van de N381 bij het Wijnjeterperschar. Daar staan momenteel honderden en misschien nog wel meer orchideeën in bloei. Een foto met totaaloverzicht heeft geen zin, dan wordt het een foto met veel groen en overal paarse stippen. Dus heb ik er een aantal uitgezocht om te laten zien. Op deze manier staat het veld er vol mee. Bijzonder …, dat is het.

Orchideeën

Mooie planten, altijd een hoogtepunt in het seizoen en nu eens tijdens Pinksteren. Wat het allemaal nog fleuriger maakt.

Orchidee

Ik begon dit bericht met een ietwat somber gekleurde foto, wel met een mooi vogeltje en eindig met een veld vol fleurige Orchideeën. Genieten, dat was het.

Pinksterbloem

Op Pinksteren natuurlijk ook met een fleurige Pinksterbloem. Goede Pinksterdagen toegewenst.

Advertentie

6 Reacties

 1. Wat enn orchideeënpracht !! Misschien had je de vindplaats beter niet zo expliciet vernoemd…. 🙂

  4 juni 2022 om 21:09

  • @picpholio: Regionaal is deze plaats heel bekend als plaats waar Orchideeën groeien, al jaren lang. Dus veel nieuws staat er niet in het bericht. Maar ik begrijp je bezorgdheid. Echter, alleen mensen die niet weten dat je voor deze planten een bijzondere biotoop nodig hebt zouden het verkeerd kunnen opvatten, in een huis- tuin en keuken tuin kun je niets met deze planten, ze zouden onmiddellijk verpieteren.

   5 juni 2022 om 11:56

 2. Riekje

  In mijn tuintje beschouw ik het als onkruid, maar jij laat de pinksterbloem hier wel heel mooi uitkomen.
  Jij ook goede pinksterdagen toegewenst!

  5 juni 2022 om 08:23

  • @Riekje: Alles is zo relatief; een Paardenbloem tussen de tegels verwijder ik ook, maar een veld vol vind ik best wel mooi lijken 😉

   5 juni 2022 om 11:58

 3. Kaatje

  De eerste vind ik juist wel heel mooi qua kleur.

  5 juni 2022 om 11:47

  • @Kaatje: Leuk dat je reageert 🙂

   5 juni 2022 om 12:00