Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Stille januari

’t Moet bekennen dat de maanden januari en februari voor mij niet het meest aantrekkelijk zijn in de natuur. Jawel ……, hier en daar lopen de weilanden vol met ganzen. Ook zijn er altijd de kraaien en de reigers, maar het is vaak onder slechte lichtomstandigheden. In de afgelopen week kwam daar ook nog de dikke mist overheen. Reden om geen peperdure brandstof te verspillen aan nutteloze reisjes.

mistig landschap

Dan ben je blij dat er thuis af en toe nog wel wat reuring is. Zoals de onderstaande Gaai die eens over de schutting van de nieuwe buren kijkt. Niets te zien, de vorige voerden nog wel eens.

Gaai

Ondanks dat het een schreeuwlelijk is blijft de Gaai een mooi gekleurde vogel. Hieronder heb ik hem in een kader gezet om de achtergrond wat rustiger te maken.

Gaai

Maar in januari heb je altijd wel dat lichtpuntje, de bloeiende Hazelaar. Piepklein zijn die rode bloemetjes. Dat betekent al weer vroeg opletten met stuifmeel, want ze bloeien niet voor niets, ze proberen dat reeds aanwezige stuifmeel te vangen, zeker als de zon eens schijnt. Echt veel hulp van bijen en hommels hebben ze nog niet.

bloeiende Hazelaar

De vroege bloei wordt wordt vaak vanuit klimaatverandering en opwarming verklaard, maar bij mijn weten en zolang ik me kan herinneren bloeien deze struiken altijd al vanaf half december.

Ja …., het is momenteel zoeken naar beelden in de natuur, het is gewoon weer de stille januari.

Eén reactie

  1. Zonder fotogeniek winterweer is het vaak huilen met de pet op in januari en februari. Met het grijze en trieste weer kom ik de laatste tijd meestal niet verder dan de tuin. Maar ook daar valt het nog niet mee met de mist. Ik heb geprobeerd te zien of onze hazelaar zijn bloemetjes ook al vertoont, maar het was te grijs. Tijdens de drie ritjes die ik sinds de jaarwisseling heb gemaakt, zat het tot nu toe gelukkig wel steeds mee. En verder zullen we nog wel even moeten doorbijten tot het voorjaar, want die winter zie ik eerst nog niet komen.

    16 januari 2022 om 13:48