Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Aan de vroege kant

Je knort wat door het landschap, je wilt naar huis, je bent natgeregend, maar dan staat er plotseling een witte bult in de berm, toch maar even kijken.

landschap met in cirkel voor mij de eerste paddestoel van dit seizoen

Het is warempel een paddestoel en dat in de eerste dagen van augustus. Een stevige jongen, zeker vijftien centimeter in doorsnee, misschien wel twintig. Nu ben ik geen paddokenner en vind het dus moeilijk om aan deze een soortnaam te hangen. Veel wijst er echter op een Afgeplatte stuifzwam (Vascellum pratense) maar die is volgens de literatuur een stuk kleiner met een diameter van vijf centimeter. Waar tegenover staat dat de kleinere opengebarsten exemplaren aan de voet van deze grote jongen wel aan die norm voldoen. Wie het weet mag het zeggen.

paddestoel begin augustus 2021

Er was al een lekkerbek wezen smikkelen van het vruchtvlees, zo te zien staan de bijtsporen daar nog in, maar het kan ook wel gewoon de structuur van het vruchtvlees zijn. Dat er aan is gesmikkeld lijkt me wel duidelijk.

paddestoel (detail)

Natuurlijk, paddestoelen zijn er het hele jaar door, maar deze was toch echt de eerste die me dit jaar opviel. Met die grote hoeveelheden regen in de afgelopen weken mag je ook wel meer paddestoelen verwachten, maar dit vond ik wel wat aan de vroege kant.

2 Reacties

  1. Die is inderdaad aan de vroege kant. Het lijkt me in elk geval een goed voorteken voor de grote parasolzwam in de Diakonievene.

    5 augustus 2021 om 19:37

  2. Het toeval wil dat ik er laatst ook twee tegenkwam ergens midden in een grasland. Jammer genoeg had ik geen fototoestel mee. Diameter bijna 30 cm.

    6 augustus 2021 om 09:47