Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Fleurig skar

Wat een week, wat een weer, hoe koud, hoe nat, hoe triest moest het zijn. Ik kon best wat fleur en een opkikker gebruiken in de afgelopen week. Ik was al een paar keer langs het Wijnjeterper Schar gereden en zag dat er allerlei planten in bloei stonden, maar ik heb moeten wachten tot vandaag voordat ik er een fleurig plaatje van kon maken. De onderstaande foto’s zijn allemaal vanaf de parallelweg van de N381, de Opperhaudmare, gemaakt. Aan de noordkant van de ex-Nijewei stonden de landen vol met gele boterbloemen en roodbruin zult.

Wijnjeterper schar

Ten zuiden van die ex-Nijwei was het zeker een fleurige boel. Daar staan honderden orchideeën in het land te bloeien.

Orchideeën

Vaak samen met grote hoeveelheden Boterbloem en Pinksterbloemen

orchideeën tussen boterbloemen

en soms samen met de eveneens gele Stekelbrem

orchidee met stekelbrem

Op de hoofdbaan van de N381 rijdt je er zo langs en je hebt geen enkel idee van de pracht die er langs de weg staat. Kijken kun je beter ook maar niet, de zijstrook van de weg is minimaal en er rijden regelmatig personen met hun hun auto de sloot in. Maar vanaf de parallelweg is het momenteel een prachtig gezicht. Ik schreef honderden orchideeën, maar het kunnen er ook wel duizenden zijn, zoveel heb ik niet vaak gezien.

Brede orchis

Hoe mooi deze planten bloeien blijkt wel uit deze twee afbeeldingen.

Brede orchis

Het geheel met veel geel en paars heeft met ertoe gebracht een foto zodanig te bewerken dat het accent op deze kleuren komt te liggen.

Orchidee (bewerkte foto)

Volgens de verwachtingen krijgen we de komende week echt zomerweer, gelukkig maar, ik ben echt toe aan een beetje fleur.

Advertentie

4 Reacties

 1. Mooie plaatjes van It Skar. Het ziet er een stuk fleuriger uit, dan toen ik er een week eerder met Jetske was.

  29 mei 2021 om 19:39

 2. Prachtig, die wilde orchideeën 🙂 We zien ze nu overal weer opduiken. Zeg mooi blog, proficiat hoor en zeker de moeite om je te gaan volgen als ik mag 😉

  31 mei 2021 om 07:36

  • Welkom

   31 mei 2021 om 07:46

 3. Zo is het inderdaad wat Rudi weet te schrijven over je log, buitengewoon prachtige foto’s van de wilde orchideeën. Je blog kwam in het vizier nadat ik wat opzocht mbt een soort rups/larve. Overliep je vele interessante berichten en besloot je aanstonds te volgen. 😉

  31 mei 2021 om 10:04