Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Voor m’n voeten

Dit is een vervolg op het vorige blog waarin ik aan de oostkant van het Lauwersmeer, de Groninger kant, enkele foto’s maakte. Daarna besloot ik de Friese kant op te zoeken en bij Ezumakeeg te kijken. Al vanaf de weg kon je zien dat bij de vogelkijkhut helemaal niets te beleven was.

vogelkijkhut Ezumakeeg

Dus waagde ik nog een poging bij het uitkijkpunt Ezumakeeg-Noord. Daar staat geen kijkhut, maar je hebt vanaf een tweetal zitbanken een riant uitzicht over het Lauwersmeer. Toen ik arriveerde en uit de auto stapte kwamen er net twee mannen en een vrouw teruglopen van dat uitzichtpunt. In kort gesprekje kreeg ik te horen dat ook daar geen vogel te zien was. Toevallig zei ik toen: “Maar ze kunnen zomaar voor je voeten vallen”, min of meer doelend op de altijd rondvliegende ganzen. Gelet op het gesprek had ik weinig te verwachten en besloot de telelens niet mee te nemen maar met een standaardlens op de camera slechts een overzichtsfoto te maken.

uitkijkpunt Ezumakeeg-Noord

Terwijl ik de bovenstaande foto maakte kreeg ik in een ooghoek mee dat er een vogeltje achter me langs vloog. Een Roodborst was geland op een paal vlak achter me. De vogel zat zo dichtbij dat ik met een telelens niets had gekund. Dus maar gauw een foto maken met de standaardlens van heel dichtbij.

Roodborst

De Roodborst begon belangstelling te krijgen voor iets op de grond voor m’n voeten.

Roodborst

En plotseling sprong de vogel van de paal en landde in de buurt van m’n voeten

Roodborst

Ook toen ik knielde bleef de Roodborst rustig staan, ja kwam zelfs nog iets dichterbij, zodat ik met die standaardlens een foto van de vogel van bovenaf kon maken. Doordat hij zo dichtbij was heb je dan wel een probleem met de scherptediepte.

Roodborst

Roodborsten zijn in het algemeen goed benaderbaar, maar van zo dichtbij heb ik ze nog nooit kunnen fotograferen. Tja, vogels kunnen dan toch zomaar voor je voeten vallen.

2 Reacties

  1. Regelmatig zit het tegen in deze grijze en saaie ‘winter’. Wat is het mooi, wanneer het dan toch ineens even meezit. šŸ™‚

    2 februari 2020 om 16:00

  2. Ja wat bijzonder he? Dat heb ik ook eens meegemaakt met een roodborstje šŸ™‚

    4 februari 2020 om 11:07