Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Zwamrondje Freulevijver

Vanaf de parkeerplaats aan De Finne onder Wijnjewoude en dan door het bos via de Jan Anne Leane naar de Freulevijver, dat was mijn bedoeling en onderweg opletten of er ook nog bijzondere zwammen te vinden waren. Nou … paddenstoelen genoeg, zoals hieronder. Ook ontmoette ik iemand die zo ongeveer alle er goed uitziende Eekhoorntjesbrood paddestoelen meenam. Die waren verdwenen dus.

paddestoelen

Maar ik ging toch voor de wat meer opvallende,

Geweizwam

hierboven en hieronder Geweizwammen en de onderste doet inderdaad een beetje denken aan het gewei van een Eland.

Geweizwam

Zomaar opeens landde er een microvlinder. Ja …., die vliegen ook nog diep in de herfst. Een naam weet ik niet, het vlindertje wilde niet stilzitten en ik kreeg hem niet goed in beeld. Nou ja …, als de oogjes dan maar scherp zijn.

microvlinder

Verderop zag ik een wat eigenaardige zwam, een soort van stekelig bolletje.

Boompuist

Een zoektocht op internet leverde de naam Boompuist op. Bij een puist denk ik eigenlijk aan iets anders, maar ook de gerenommeerde sites vermelden deze naam, hieronder een detail.

Boompuist

Uiteindelijk arriveerde ik bij de Freulevijver. ’t Moet eigenlijk schrijven ….vijvertje, want hij groeit meer en meer vol, ….. jammer. Ik ken de vijver nog van heel vroeger en zonder al dat riet vind ik hem toch mooier. Het prieeltje wat er vroeger stond is ook al lang verdwenen en vervangen door een ereboog van blad.

Freulevijver

Ik was nog maar halverwege en op de terugweg vond ik nog een aantal interessante zwammen, daarover een volgende keer meer.

2 Reacties

  1. Die boompuist is inderdaad een heel bijzonder verschijning.
    De Freulevijver kan inderdaad wel eens een grote beurt gebruiken. Geld zal wel weer het probleem zijn.

    9 november 2019 om 23:46

  2. Oudmaarnietversleten

    Geweizwam lijkt op de plant hertshoorn. Mooie natuur.

    10 november 2019 om 09:43