Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

de Zwamstam

Langs de Beakendyk (zie vorige bericht, klik hier ) staan een aantal stokoude bomen, onder anderen beuken. Sommige zijn nog redelijk gaaf, maar er zijn er ook die behoorlijk zijn aangetast. Op de plaats waar drie van die enorme bomen staan (daar kom ik nog op terug) is er eentje zover aangetast dat men de takken heeft moeten afzagen. Wat er nu nog staat is alleen de stam. Als je rondom die boomstam loopt zie je zwammen, zwammen en nog eens zwammen.

bezwamde boomstam

Hieronder een selectie. Ik kan een poging doen om al die zwammen een soortnaam te geven, maar gegarandeerd zal ik daarbij in de fout gaan want ik ben geen zwammenkenner. Alleen al aan de voet van de boomstam “stikt” het van de zwammen.

zwammen rondom voet boomstam

De onderstaande lijken zo op het eerste gezicht wel wat op Elfenbankjes maar ze zijn het  niet. Mogelijk zijn het kleinere Dikrandtonderzwammen, wie het weet mag het zeggen.

zwammen

De volgende is mogelijk de Sombere Honingzwam, waarvan er heel veel stonden.

zwammen

Dan weer zo’n pak waarschijnlijk Dikrandtonderzwammen, maar ja …….

zwammen

en hieronder een Echte Tonderzwam, waar ik redelijk zeker van ben.

Echte Tonderzwam

en misschien nog eentje, half van onderen gefotografeerd, maar dit kan ook wel een grote Dikrandtonderzwam zijn.

Tonderzwam

Hoe hoger in de stam hoe meer tonderzwammen er waren.

Tonderzwam

Onder een half aangevreten tonderzwam verschool zich een oranje zwam, een Oranje aderzwam. Het bijzondere aan deze was dat het een eenling betrof.

Oranje aderzwam

Voor het overige doen ze met z’n allen niets anders dan parasiteren op deze boomstam. Geen wonder dat deze het loodje heeft gelegd. Ongetwijfeld hangen er nog meer soorten zwammen aan deze boomstam. Ik ben er drie keer omheen gelopen en zag steeds wat anders. Dit waren wel de meest opvallende. Zoals geschreven kom ik nog op die andere enorme beuken terug in een volgend bericht.

2 Reacties

  1. Prachtverzameling!

    Vrolijke groet,

    23 oktober 2019 om 18:57

  2. Oudmaarnietversleten

    Mooie zwammen.

    23 oktober 2019 om 19:36