Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Brutaal en timide

Er stond een Kievit te tetteren in een weiland, ze liep dan eens van me weg en dan weer naar me toe, ondertussen allerlei geluiden makend.

Kievit

Dat ben ik eens goed gaan bekijken, dan is er meestal meer. En jawel, veel dichter bij de weg liep een jonge Kievit. Kennelijk was mama hem / haar aan het waarschuwen en probeerde door weg te lopen de jongeling achter zich aan te krijgen, weg van het gevaar.

Kievit met jong

Maar dit was een brutaaltje die zich nergens wat van aantrok, luisteren en gehoorzamen was er niet bij. Dan weer een stukje hollend,

jonge Kievit

dan weer even stilstaand.

jonge Kievit

Opeens zag ik dat er nog een tweede jonge Kievit in dat veld was. De hield zich wel aan aan de instructies van ma en kroop zo diep mogelijk weg tussen het gras. Heel anders dan dat brutaaltje leek deze erg timide te zijn, stil blijven liggen, niet opvallen was het devies.

jonge Kievit

Of deze jongelingen uit de klauwen van predatoren kunnen blijven dat staat nog te bezien, laten we het maar hopen. Meestal beginnen de kievit-ouders te broeden met vier eieren en vaak ook zijn er eerst vier uitgebroede kuikens. Daar waren er nog maar twee van over. Ze hadden in elk geval een waakzame ouder, dus er is hoop.

jonge Graspieper

Het optreden van het brutaaltje werd intussen ook nauwlettend in de gaten gehouden door een jonge Graspieper. Deze is al wat verder qua ontwikkeling, kan desnoods ook wegvliegen, maar stond op een paal te wachten tot er voer zou worden gebracht. Een leuke afleiding dus, die rondlopende jongeling, overigens ook voor mij.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.