Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Net niet of net wel

Het wordt zo langzamerhand tijd om weer op zoek te gaan naar trekvogels, voor mij het liefst weidevogels, het is nog vroeg in het seizoen maar het zou kunnen dat ze er al zijn. Een middagje in het veld zou misschien wel iets opleveren. Maar veel verder dan grote troepen ganzen kwam ik niet, hieronder een mix van de Grauwe gans en de Brandgans. Dat lijkt nog niet op de bedoelde weidevogels. Ze liepen al gakkend door het land,

ganzenmix

of ze vlogen af en toe al gakkend een rondje, ze blijven gakken. Thuisgekomen zag ik dat de onderstaande foto ook een optisch verschijnsel vertoonde. Echt verklaren kan ik dat niet, vermoedelijk is het afkomstig van de cameralens want de foto is met zwaar tegenlicht genomen vlak voordat ik met de lens in de zon zou gaan kijken. Even verderop daalden ook deze ganzen weer neer, al gakkend, hoe kan het ook anders.

vliegende ganzen

Nog steeds geen weidevogels gezien, ook niet bij de onderstaande sprong Reeën, overigens wel vergezeld door een Kraai. Zo langzamerhand begon ik te denken dat het nog te vroeg was voor weidevogels, het was dus net niet.

sprong Reeën

Maar toen sloeg de twijfel toe. Bij een poeltje stapte een Ooievaar rond. Dat is duidelijk een twijfelgeval, want hoewel ze normaal gesproken naar het zuiden vertrekken in de winter zijn er ook een aantal hier gewoon gebleven. En je kunt niet met ze praten dus het is onduidelijk waar deze in de winter heeft uitgehangen.

Ooievaar

Opeens zag ik een gele schim over het weiland vliegen, het leek veel op een gewone Gele kwikstaart. Dus toch een trekvogel dacht ik zo. Maar tegelijkertijd sloeg ook hier weer de twijfel toen. Want de Grote gele kwikstaart komt hier ook in de winter voor. En een gewone Gele kwikstaart hoort zwarte poten te hebben en dat lijkt deze niet te hebben. De lengte van de staart kon ik op dat moment niet goed inschatten.

Gele kwikstaart

Maar het mannetje van de Grote gele …. hoort een zwarte keel te hebben en het vrouwtje een grijze. Deze vogel heeft duidelijk een gele keel. Na enige twijfel kwam ik toch tot de conclusie dat dit wel degelijk een gewone Gele kwikstaart is en dat de kleur van zijn poten gezichtsbedrog is. Dus toch een trekvogel gespot, een Gele kwikstaart, net wel, hoewel ik het erg vroeg vind voor deze soort.

Advertentie

4 Reacties

 1. Ha ha geweldig!

  18 februari 2019 om 10:45

 2. Deels aardig herkenbare foto’s, Geert. Ik heb de vorige week ook aardig tussen de ganzen en de reeën gezeten, en ook blauwe en witte reigers wilden besten even meewerken aan een fotosessie. De ooievaar heb ik al wel gezien, maar nog niet op de foto.
  Met de huidige temperaturen zou je toch zeggen dat de eerste weivogels ook elk moment terug kunnen keren.

  18 februari 2019 om 15:23

 3. Op Twitter zag ik al voorbij komen dat de wulp was gearriveerd. Gisteren zei ik nog tegen mijn eega dat ik hem achter ons huis nog niet had gehoord. En wat denk je vanmiddag …. yessss, ik hoorde de wulp. Ik word daar altijd zo blij van.

  19 februari 2019 om 19:14

 4. De natuur is vroeg dit jaar, zo ook de gele kwikstaart. Bijzondere waarneming en mooie foto.

  19 februari 2019 om 19:15