Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Zilvervlekken in goud

Speurend in het struikgewas van het Wijnjeterperschar zag ik plotseling de onderstaande vlinder hangen. Het was voor mij een onbekende soort. Thuis bleek dat het een Goudvenstertje was, een dagactieve nachtvlinder met zilvergekleurde vlekken in verder “gouden” vleugels. Maar er zat een addertje onder het gras, want er is ook nog een Moerasgoudvenstertje, die er bijna identiek uitziet, alleen iets korter en iets breder is. Maar als je beide soorten niet naast elkaar ziet dan is het verschil moeilijk te bepalen.

Goudvenstertje

Behalve de grotere zilverkleurige vlekken in hun vleugels hebben ze achteraan in de vleugelpunt ook nog een witte vlek die door een aantal aders doorsneden wordt. Het bovenste deel van deze achterste vlek, dus het verst bij de vleugelpunt vandaan, kan in een (scherpe) punt uitlopen of stomp eindigen, dan dus alsof het onderdeel van een rechthoek uitmaakt. Eindigt dat zilvergekleurde stukje scherp dan is het een Goudvenstertje, eindigt dat deel stomp dan is het een Moerasgoudvenstertje. Bij deze eindigt dat stukje in een punt, dus ik mag ervan uitgaan dat dit een Goudvenstertje is zonder toevoegingen.Het schijnt een vrij algemene soort te zijn, maar voor mij was hij nieuw.

Goudvenstertje

Op deze foto’s lijkt de vlinder vrij te zitten, maar niets is minder waar, ik moest de lens tussen bladeren en takken door schuiven. Gelukkig bleef de vlinder zitten.

Goudvenstertje

Verder hoort hij bij de zogenaamde beervlinders.

Graswants

Het was moeilijk het Goudvenstertje vast te leggen, maar voor bovenstaande blindwants hoefde ik slechts kort door de knieën. Het is een graswants, denkelijk de Gewone smallijf ofwel Stenodema laevigata. Maar van die blindwantsen / graswantsen zijn er ook weer verschillende soorten. Dit is een wants en hij zat op gras, dus laat ik het maar zo.

Reacties zijn gesloten.