Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

de catering

Vorige week liet ik een jonge Boerenzwaluw zien die zat te wachten op voer, op de catering zogezegd, klik hier. Nou ….., die arriveerde net. In een reactie op het vorige blog staat “tot zover scherpe beelden”. Dat veranderde wel op dat moment. De overdracht van voer bij deze vogels gaat vliegensvlug, tenminste bijna altijd. Dat vindt plaats binnen minder dan een halve seconde. Eén keer knipperen met je ogen en je mist het tafereeltje.

Boerenzwaluwen

Maar ik had geluk, de catering had veel voer meegebracht deze keer, een dubbele portie.

Boerenzwaluwen

De jonge vogel kon het niet allemaal in één keer kwijt. Moeders (denk ik) hield de tweede portie nog even op,

Boerenzwaluwen

en ging ook op de draad zitten. Dan kun je direct een verschil zien tussen een jonge en volwassen vogel. Het jong mist nog die lange staartpennen. Het jong, met een nog volle bek, gaf aan dat het er nu wel bij kon.

Boerenzwaluwen

Maar moeders wachtte: “eerst doorslikken”,

Boerenzwaluwen

waarna ik even met de ogen knipperde, ik miste daardoor de overdracht van de tweede portie.

Boerenzwaluwen

De catering vertrok alweer. Denk nu niet dat ik alle tijd had voor deze foto’s. Alles speelde zich af binnen 2 à 3 seconden, tijd om scherp te stellen heb je nauwelijks. Zo gaat dat de hele dag door, wachten …., wachten … wachten, snel voer en dan weer wachten…., wachten ….. Blijft z’n jong nu altijd maar op die draad zitten?  Gisteren zag ik een overdracht van voer (redelijk hoog) in de lucht. Weer een stapje verder in de (op)voeding, binnenkort is de catering voor deze jonge vogel niet meer nodig.

Advertentie

4 Reacties

 1. Scherpe ogen heb jij dus ook.

  Mooie foto’s

  Bewonderende groet,

  8 juli 2017 om 21:19

 2. Riekje

  Mankeert niks aan hoor Geert, het ziet er prima uit

  12 juli 2017 om 08:02

 3. jetske

  Prachtig zoals je het dwingende jong hebt vastgelegd in je vorig logje. Zo mooi heb ik het voeren maar zelden op de plaat gezien. Op foto 4 heeft het jong de snavel nog vol en spert het bekkie alweer open voor de volgende. Hier wordt bevestigd dat de grootste schreeuwers het meeste binnenhalen.

  16 juli 2017 om 22:23

 4. Ondanks de snelheid waarmee dit verliep heb je er weer een zeer geslaagde serie van gemaakt.

  21 juli 2017 om 16:36