Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Blauwe Kiekendief en lentebode

Al enige tijd vertoeft er een Blauwe Kiekendief in de Tjongervallei. Hij, want het is een mannetje, bestrijkt een groot gebied. Soms zie ik hem hier, dan weer kilometers verderop. Tot nu toe was het me niet gelukt een goede foto van deze vogel te maken. Ik dacht dat daar deze keer verandering in zou komen want de vogels zat vlak bij de weg en keek niet mijn kant op. Dus misschien … misschien … zou het deze keer wel lukken. Maar helaas, voordat ik ook maar een camera kon richten was hij als weer onderweg om ergens, ver weg, weer te landen. Wat overbleef zijn een paar foto’s van grote afstand die eigenlijk niet door de ballotage zouden moeten komen. Maar omdat het verder heel rustig in het veld is deze keer toch maar de foto’s van deze mooie vogel. Dan maar wat minder.

Blauwe Kiekendief (m)

Blauwe Kiekendief (m)

Door de blauwgrijze kleur en de zwarte vleugeltoppen kan het eigenlijk niet missen om hem te herkennen. Zeker met een mannetje, zoals deze. Het vrouwtje is bruin en minder eenvoudig te herkennen.

Blauwe Kiekendief (m)

Blauwe Kiekendief (m)

Op de volgende foto loert hij net onder de vleugels door met z’n felgele ogen.

Blauwe Kiekendief (m)

Blauwe Kiekendief (m)

Helaas, hij was ver weg op een grijze, bijna mistroostige dag. Dat gold niet voor de volgende lentebode, de Scholekster, die was redelijk dichtbij. Ze stappen en tetteren hier weer rond, de Scholeksters.

Scholekster

Scholekster

Eigenlijk heb ik in deze week de verkeerde volgorde voorgeschoteld gekregen, normaal komt eerst de Scholekster en daarna de Kievit. Deze keer was het net andersom. Als deze Scholekster zich in het binnenland laat zien is de lente niet ver meer. Met over een paar maand weer een aantal uitgebroede jonge vogels (hoop ik). En hoe mooi die Blauwe kiekendief ook is, op zo’n moment heb je hem toch liever niet in de buurt, want hij lust wel een “kieken” hier en daar.

Advertenties

3 Reacties

 1. Hier is van de week een spreeuw door een sperwer uit de tuin gevist.
  Geen foto’s ..

  Vogelvriendelijke groet,

  4 maart 2017 om 20:41

 2. prachtige foto’s

  5 maart 2017 om 09:01

 3. Prachtige foto’s Geert, en de scholekster is ook in Gelderland in de stad gearriveerd. Ze zullen hier weer broeden op het dak van de flat.

  6 maart 2017 om 21:19