Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Smienten

Het is nog rustig in het veld, de zomergasten zijn er nog niet, maar nog wel de wintergasten. Een soort die je hier alleen ’s winters ziet is de Smient. Ze stonden er “fraai” op in de afgelopen herfst. Deze soort wordt ervan verdacht de vogelgriep te hebben meegenomen met alle ellende vandien zoals ruimingen en ophokplicht. Veel van deze vogels werden dood uit het water gevist.

Smient (m)

Smient (m)

Maar de vogel doet wat hij altijd doet en dat is de mildere oorden opzoeken in de winter. Dat vogelgriepgebeuren zal wel een jaarlijks terugkerend fenomeen worden. Om economische redenen wordt er niet geënt, maar dat kan die Smient natuurlijk niet weten. Het is ook opvallend dat ze pas op hun winterverblijf doodgaan en niet al eerder in hun zomerverblijf of onderweg. Wie weet misschien pikken ze onderweg wel ergens een virus op.

Het vrouwtje is weinig opvallend, maar door de blauwgrijze snavel met zwarte punt en de witte zoom om de rugveren toch wel redelijk snel te herkennen.

Smient (v)

Smient (v)

De woerd met z’n gele bles op een roodbruine kop valt wel onmiddellijk op. Bovendien heeft de woerd een prachtig fijn lijnenpatroon boven op de vleugels.

Smient (m)

Smient (m)

En als je geluk hebt gaat de vogel nog wat meneuvelen met z’n vleugels en zie je die groene vlek aan de zijkant van de vleugels. Hij heeft de schijn tegen, maar toch is ook dit een mooie eend.

Advertenties

3 Reacties

 1. yemrev

  Meneuvelen? Waar heb je het over? Maar wel mooie foto’s van een mooie eendensoort!
  Groet, Dick

  25 februari 2017 om 21:00

 2. Geweldige foto,s .

  25 februari 2017 om 23:13

 3. Jenny

  Wat zijn het toch prachtige vogels. En hun fluitje ook.

  27 februari 2017 om 01:15