Schitterend meer
Eigenlijk had ik dit blog vandaag water-lijnen willen noemen, maar ben uiteindelijk door de laatste foto op bovenstaande titel uitgekomen. Als je vanuit de polder Fryslân binnenrijdt is zo ongeveer (na Lemmer) het eerste dat je ziet het Tjeukemeer, het grootste meer van Fryslân, maar door de ondiepte waarschijnlijk ook het minst bevaren door watersporters. Vlak bij Echtenerbrug ligt een parkeerplaats van waaruit je een riant zicht over dit meer hebt. De paalwerken daar ter plaatse zorgen voor lijnen in het landschap. Daar ben ik maar eens mee gaan stoeien.

Tjeukemeer
Die paalwerken zijn er waarschijnlijk voor bedoeld om de afslag van de oever te voorkomen; als er een paar meter wal zou afslaan wordt onmiddellijk de naastliggende weg bedreigt.

Tjeukemeer
Ze zorgen voor mooie water-lijnen.

Tjeukemeer
Met openingen op de zijkanten zodat je toch nog de “baai” binnen kunt varen of surfen.

Tjeukemeer
Als laatste een foto van schitteringen in het water, ook bij dit meer gemaakt maar dan op de parkeerplaats langs de A6 en op een ander moment.

schitteringen
Zodat je uiteindelijk toch kunt spreken van een schitterend meer.
Geert maak je misschien ook gebruik van filters op je lens?
15 oktober 2016 om 16:49
@Jean:
Op de lens gebruik ik geen filters, maar met Nikon Capture kun je RAW (NEF) foto’s uitstekend bewerken. Af en toe gebruik ik ook filters van Nik software die met mijn andere bewerkingsprogramma (Corel PSP) zijn meegeleverd.
15 oktober 2016 om 16:58
Geert ik maak er wel gebruik van en je kunt dan nog meer met het licht spelen op locatie. Maar het is up to you.
Het gebruik van een grijsverloopfilter in de landschapsfotografie is sterk gebonden aan de voorkeur van de fotograaf. Sommige fotografen zweren erbij; anderen zien er niets in. Een grijsverloopfilter is een neutraal grijsfilter, dat echter slechts voor de helft neutraal grijs is. De andere helft is gewoon doorzichtig. Er is meestal geen harde overgang tussen grijs en transparant, maar een langzaam verloop van donker naar licht. Een grijsverloopfilter is een typisch landschapsfilter. Die grijze kant houd je aan de bovenkant van het beeld, waardoor de lucht wat donkerder wordt ten opzichte van het landschap eronder.
15 oktober 2016 om 17:08
@Jean:
Ja, die gebruikte ik vroeger in het film-tijdperk, maar ik heb hem niet meer in de juiste maat. Vroeger kon je in de doka ook nog spelen met doordrukken en tegenhouden (oef …, dat is lang geleden 🙂 ) Op deze site probeer ik het bewerken wat te beperken, het is een verslag van wat ik ergens (onderweg) ben tegengekomen.
15 oktober 2016 om 17:18
Op marktplaats zijn ze voldoende te vinden voor ……..Mijn laatste foto’s heb ik wel zo gemaakt vanaf statief en vervolgens enkele foto’s over elkaar geplaatst.
15 oktober 2016 om 17:21
Weer schitterende foto’s
Vrolijke groet,
15 oktober 2016 om 17:20
https://www.basmeelker.nl ooit een lezing van bijgewoond en Bas zou zijn foto’s nooit zonder filters maken.
15 oktober 2016 om 17:25
Mooi! Vooral de eerste in alle eenvoud
15 oktober 2016 om 17:50
een heel bekende plek voor ons
16 oktober 2016 om 11:12
Mooie serie weer van dit ook voor mij bekende plekje.
Ik heb er afgelopen zomer ook weer eens een half uurtje aan de waterkant zitten dromen.
21 oktober 2016 om 14:54