Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Twentse landhekken

Kortgeleden bracht ik een kleine week door in Twente. Naast een druk programma was er gelukkig ook nog gelegenheid om rond te kijken. Wat me opviel was dat er veel koeien buiten liepen, meer dan hier, vaak in een coulissenlandschap.

Twents landschap

Twents landschap

Verder viel me de bijzondere vorm van de landhekken op. Bovenaan vaak een bewerkte boomstam en daaronder twee brede planken.

landhek

landhek

Onderstaand landhek zal z’n functie wel weer terugkrijgen als de maïs van het land is, nu wist ik dat ik op het Hoogveld was.

landhek Hoogveld

landhek Hoogveld

Er wordt bij die landhekken gebruik gemaakt van een min of meer bewerkte boomstam.

landhek

landhek

De stobbe wordt niet afgezaagd maar dient als contragewicht, zodat het hek zonder extra zwaar te moeten tillen opengedraaid kan worden.

landhek

landhek

Ik weet niet of deze uitvoering alleen in Twente wordt gebruikt, hier in Fryslân in elk geval niet. Natuurelementen opgenomen in de landhekken, ik vond het bijzonder.

Update: Met dank aan de lezers die reageerden is duidelijk geworden dat dit soort hekken een wringhek wordt genoemd. Behalve in Twente zijn er ook nog exemplaren te vinden Salland, Drenthe, Groningen en in Fryslân zijn er bij Oostermeer een aantal nieuwe geplaatst. In Twente zag ik er veel, in de andere genoemde gebieden had ik ze nog niet gezien.

Advertentie

4 Reacties

 1. Jean du Bois

  Het blijft een prachtig landschap met zijn specifieke kenmerken Geert.

  26 september 2016 om 18:02

 2. Jan Voskuil

  heb ze in Overijssel met name Salland en Twente vaker gezien.

  26 september 2016 om 19:39

 3. Mooie illustratieve foto’s. Ik ken dit hekwerk wel, maar had er verder nooit bij stil gestaan. N.a.v. dit blog even verder gezocht. Dit noem je een wringhek of Twents landhek. Dat vind ik dan weer interessant om te weten.

  26 september 2016 om 22:15

 4. Jetskefotografie

  Dergelijke hekken kwam ik veelvuldig tegen tijdens onze vakantie in Drenthe. Het is daar mooi en dat je in deze serie mooi zien. De hekken zijn een waardevolle aanvulling in het landschap. Beter dan de stalen hekken.

  1 oktober 2016 om 13:42