Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Kriebelig

Als je geluk hebt dan zie je ……… Dat geluk had ik, een nest jonge Kruisspinnen. Allemaal piepkleine spinnetjes. Eerst zitten / hangen ze nog even in familieverband bij elkaar. Je zou kriebelig worden van zo’n gribus.

jonge Kruisspinnen

jonge Kruisspinnen

Een kwartiertje later was de familie zich al aan het verspreiden. Nog een uur later was er geen enkel familieband meer zichtbaar. Nu een week later zie ik er nog slechts een paar, die voor zichzelf zijn begonnen. Vanaf het allereerste moment moeten ze voor zichzelf zorgen, de ouders (moeder) zijn (is) in geen velden of wegen meer te bekennen.

jonge Kruisspinnen

jonge Kruisspinnen

Kriebelig kun je ook worden van die harige rupsen. Een poos geleden trof ik op een struik een grote hoeveelheid Heideringelrupsen aan. Hieronder enkele daarvan.

Heideringelrups

Heideringelrups

Deze rupsen zijn behoorlijk behaard. Opvallend zijn die schijnogen op de kop, waardoor het beest een stoer uiterlijk krijgt.

Heideringelrups

Heideringelrups

Verder is de kleurencombinatie van deze rups werkelijk prachtig.

Heideringelrups

Heideringelrups

Een reden om deze schoonheid elk jaar weer te fotograferen. Maar die haren, daar wordt je toch wel wat kriebelig van.

Advertentie

4 Reacties

 1. Apart dat er geen sectie nazorg is. Waar blijven ze eigenlijk zo lang, want kruisspinnen zie je toch pas weer in de herfst tevoorschijn komen?

  1 juli 2016 om 18:53

  • @Jetske:
   Als de kruisspinnen nog heel jong zijn beginnen ze direct voor zichzelf. In mijn tuin hangen er op dit moment een stuk of vier in hun eigen web(je). Vorig jaar was dat ook zo en toen heb ik ze gevolgd. In de loop van het jaar veranderen ze volledig van kleur en ze worden steeds dikker, tenminste als hun web op de goed plaats hangt en ze daardoor succesvol kunnen jagen. In de herfst zullen ze wel hun eieren ergens aan hangen en dan begint de cyclus in het voorjaar opnieuw met een klieber jonge spinnen.

   2 juli 2016 om 17:28

 2. Dat nest spinnen heb je prachtig geplaat!

  2 juli 2016 om 11:38

 3. Heel mooi zo’n nestje kruisspinnen. Wij hadden een paar jaar geleden eens zo’n nestje in de tuin dat ik net op tijd ontdekte.
  De kleurrijke heideringelrups is wel één van de mooiere rupsen, naar mijn mening.

  2 juli 2016 om 14:03