Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Tellen maar

Bij een tocht door de velden zie je in een bepaald seizoen vaak dezelfde soort tafereeltjes. Zoals dit lammetje dat de warmte van z’n moeder koesterde.

Ooi en lam

Ooi en lam

Of een (nu solitaire) Reebok die al wel het vel van z’n gewei heeft afgestroopt, maar nog bezig is om z’n bruine winterjas uit te trekken.

Reebok

Reebok

Maar soms zie ik ook weer iets nieuws. Op zich is het niet vreemd dat er nu weer koeien buiten lopen. Maar het is de eerste keer dat ik koeien met een enkelband zag, in dit geval een blauwe. Dit zijn zeker geen criminele koeien die weilandarrest hebben. Ik heb het eens nagekeken. Het zijn waarschijnlijk koeien met een stappenteller.

Koeien met stappenteller?

Koeien met stappenteller?

Aan de hand van de hoeveelheid stappen kan de boer zien of de koe tochtig is en wanneer de man of vrouw met het busje moet worden gewaarschuwd. Op die manier zal de boer niet per ongeluk een cyclusperiode van 30 dagen missen, zodat de koe eerder geïnsemineerd kan worden, wat later een maand melkproductie scheelt. Maar misschien zit ik helemaal mis en dan hoor ik het wel.

Dat er stappentellers zijn in relatie tot tochtigheid is echter zeker. De technologisering gaat door.

Waarschijnlijk heb ik deze gezien.

Advertenties

4 Reacties

 1. Bij mij zegt een stappenteller iets over mijn gewicht.
  Maar ik ben dan ook geen koe ….

  Vrolijke groet,

  19 april 2016 om 17:31

 2. Ja hoor, een stappenteller voor koeien 🙂 . Welk merk kan ik zo niet zien – misschien Ovalert van CRV. Een rund heeft een cyclus van 21 dagen. Je ziet dit jaar – vind ik – nu al veel koeien in de weilanden. Dat komt door de ‘vroeg weiden premie’ – koeien voor 15 april naar buiten.

  19 april 2016 om 18:11

 3. Wat ze al niet bedenken.
  Ik vind overigens dat er hier nog steeds weinig koeien buiten staan. Ik zag vandaag pas de eersten in de buurt van Terwispel.

  20 april 2016 om 00:48

 4. Hoi Geert, even weer langs je blog gelopen. Knap foto-werk !

  groet
  Krijn

  20 april 2016 om 23:04