Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Return van de Kening

Ofwel de terugkeer van de Koning. Anders gezegd: de Grutto alias “Kening fan de greide” is weer gearriveerd. Gisteren heb ik de eerste twee paartjes hier weer in het veld gezien. In 2015 werd deze vogel gekozen tot nationale Nederlandse vogel, nog voor de Merel en de Huismus. Het is alleen jammer dat hij hier alleen maar te zien (en vooral ook te horen) is in de lente en het eerste deel van de zomer. De rest van de tijd zit de vogel in Afrika.

Grutto's

Grutto’s

Enthousiaste natuurbelevers hebben de vogel gekroond tot koning  van de weidevogels. Ook in de afgelopen herfst en winter is hun gedrag niet veranderd. Ze krabben nog steeds hun kin,

Grutto

Grutto

af en toe fatsoeneren ze de vleugels door die eens flink op te schudden.

Grutto

Grutto

Bij het tweede stel dat ik trof was het vrouwtje geringd met kleurringen. Een witte en een rode aan de rechterpoot en een zwarte boven de knie van de linkerpoot. Boven de linkerenkel zat nog een koperkleurige (bruine?) ring. Ergens op die ringen zal wel een nummer staan, daarmee is zij te traceren. Helaas het was te ver weg.

Grutto

Grutto

Meneer Grutto ging eerst maar even pootjebaden

Grutto

Grutto

Ze zijn hier niet voor niets, ze komen om te broeden en de kuikens met insecten te voeden. Het liefst in kruidig hoog gras, waar veel insecten in zitten. Helaas hebben we dat hier steeds minder. Maar ja, ze zijn er weer en zolang ze er zijn is het genieten in het veld.

4 Reacties

 1. Mooi, Geert, je hebt ze meteen maar weer prominent in beeld weten te vangen.
  Ik heb er vanmiddag tijdens een ritje opnieuw vruchteloos naar uitgekeken, van liever lee heb ik me uiteindelijk maar tussen de earrebarren genesteld. Ook mooi!
  Goeie Paasdagen.

  26 maart 2016 om 18:56

 2. Het mooie weer komt er dus ook aan …..

  Vrolijke groet,

  26 maart 2016 om 18:56

 3. Ik heb ze al wel gehoord maar nog niet gezien. Het is een genot om alle (weide)vogels weer te horen.

  26 maart 2016 om 20:56

 4. Altijd een feest om ze voor de lens te krijgen

  28 maart 2016 om 10:48