Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Linke soep

Vandaag reed ik over de N361, de autoweg tussen Rinsumageest en Dokkum. Opeens zag ik een een grote groep herten lopen in het weiland naast die weg. Het weiland was niet omheind, er zat alleen een brede sloot tussen de weg en dat weiland. Op een parkeerhaven ben ik snel even gestopt. Het bleken Damherten te zijn.

Losgebroken? Damherten

Losgebroken? Damherten

Denkelijk ontsnapt. Er liep ook iemand in het weiland, die volgens mij aan het telefoneren was. Dat wordt nog een hele klus om ze dan te vangen.

Losgebroken? Damherten

Losgebroken? Damherten

Totaal liepen er geschat tussen de 25 en 30 damherten in dat weiland. Tussen de drukke autoweg en de dieren was slechts die brede sloot als barrière aanwezig. Als de Damherten in paniek raken is zo’n sloot echter geen enkele beletsel voor hen. Linke soep. Omdat er al iemand aanwezig was heb ik maar gauw m’n pad vervolgd, op naar de volgende afspraak.

Dit zijn telefoonfoto’s, dan moet je je van inzoomen maar weinig voorstellen.

Advertentie

4 Reacties

 1. Toch een hele ervaring om dit zomaar onderweg tegen te komen maar inderdaad gevaarlijk is het wel. Ben wel benieuwd of ze inderdaad ontsnapt zijn geweest en dus gevangen zijn zonder brokstukken

  24 februari 2016 om 20:01

 2. En nu maar hopen dat ze weer goed terecht zijn gekomen.

  Diervriendelijke groet,

  25 februari 2016 om 17:33

 3. Jenny

  Volgens mij loopt daar al jaren een kudde. In 2008 heb ik daar ’s morgens ( onderweg naar Dokkum) ook een grote kudde gezien toen ik genoot van de theater-Elfsteden van Tryater. In de bossen van Katlijk / Oranjewoud zijn ook veel damherten frank en vrij.

  25 februari 2016 om 17:42

 4. @ Allen:
  Via twitter kreeg ik een reactie van iemand uit Dokkum dat deze kudde daar wel vaker wordt gezien en dat wordt nu bevestigd door Jenny. Het zijn dus wilde Damherten. Dan is het nog meer linke soep dat ze zo dicht bij een autoweg rondlopen.

  26 februari 2016 om 17:36