Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Maan plus

De onderstaande foto’s zijn van afgelopen dinsdagochtend, om een uur of acht. Eindelijk was de lucht weer eens onbewolkt. Toen ik die morgen even “in het weer keek” viel me de sikkel van de maan op aan de zuidoostelijke hemel. Daar rechtsboven was een ster / planeet duidelijk zichtbaar. De rest van de sterren was door het lichter worden van de lucht al niet meer zichtbaar. Deze twee, de maan en die ster / planeet stonden nog prachtig aan de hemel te fonkelen. Ik denk dat die heldere ster / planeet onze buurplaneet Venus moet zijn geweest. Maar ik ben geen sterrendeskundige. Dus als het iets anders is hoor ik het graag.

Maan met Venus?

Maan met Venus?

Wat ook opviel was dat het verduisterde deel van de maan goed zichtbaar was.

Maansikkel, deel in schaduw zichtbaar

Maansikkel, deel in schaduw zichtbaar

In deze donkere dagen voor Kerst waren die twee flonkerende hemellichamen een lichtpuntje.

Advertenties

3 Reacties

 1. Het is inderdaad Venus – http://allesoversterrenkunde.nl/#!/sterrenhemel/hemelverschijnselen/ Ik heb er ook even naar staan kijken, het was zo mooi helder.

  9 december 2015 om 19:01

 2. basstarter

  ja ik zag het ook maar dan die avond ervoor. Dat viel me ook op dat je het donkere deel ook nog zag. Ik dacht het is de poolster. Mooi niet. Weer wat geleerd

  9 december 2015 om 20:43

 3. Ja, dat heb ik ook gezien op mijn dagelijkse ochtendwandeling. Ik was iets eerder buiten en zag ook Jupiter en nog verder (en kleiner en lichter) Mars. De planeten staan in een rechte lijn naar Noordwest. Bij heldere hemel zijn ze goed te zien al sinds september.

  11 december 2015 om 18:30