Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Sombere dag

Het bleef hier vandaag mistig, onderweg was het soms erg mistig. De zon was ver te zoeken. Het geeft zo’n dag een typische novemberuitstraling, een sombere herfstdag. Dat kwam ook in me op toen ik langs het kerkhof met toren en baarhuisje in Eastermar-Heechsân reed.

kerkhof Eastermar

kerkhof Eastermar

Een korte stop volgde. Op het staat staat in smeedwerk “Gedenk te sterven”

kerkhof Eastermar

kerkhof Eastermar

Ook al zou het zo mistig zijn  geweest dat je geen hand voor ogen zou kunnen zien, dan zie je aan de doodskop met knekels wel dat je een begraafplaats nadert.

kerkhof Eastermar

kerkhof Eastermar

Gelukkig waren er dwars door de mist heen ook nog wel wat herfstkleuren zichtbaar. De toren op het kerkhof is totaal beklimopt en daardoor groen, maar dat is niet duidelijk zichtbaar in de mist.

kerkhof Eastermar

kerkhof Eastermar

Het was hier een sombere vandaag, maar op zo’n kerkhof heeft die mist toch extra effect.

3 Reacties

 1. ja mooi, vooral foto spreekt aan

  2 november 2015 om 20:43

 2. Jetskefotografie

  Het mistige weer is inderdaad goed te gebruiken in dit decor.
  Ik vind het persoonlijk heel raar dat er bij de ingang een doodshoofd staat. Een dergelijk geval past beter bij het vermaledijde Halloween feest.

  3 november 2015 om 20:36

  • @Jetske:
   Helaas, dat zogenaamde feest, daar zit ik ook niet op te wachten.
   De symbolen op het hek, zoals het doodshoofd, de zandloper en de engelen zie je vaak op oude grafstenen. Ook het “gedenk te sterven ” ofwel “memento mori” zie je vaak bij kerkhoven terug. Veel oude grafstenen zijn ook voorzien van de vier evangelisten op de vier hoeken. Het zijn allemaal min of meer religieuze teksten of symbolen en het hek is waarschijnlijk erg oud. Persoonlijk stoor ik me niet aan die symbolen.

   5 november 2015 om 18:28