Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Apart spul

Als je ooit een fladderende Witvlakvlinder te zien krijgt zal hij niet erg opvallen en dan is het altijd een mannetje. Hij is lichtbruin met een paar donkere banen over de vleugels en heeft achter op de bovenvleugels een wit vlak, vandaar z’n naam. De vrouwtjes van deze soort zijn ongevleugeld, alleen al waardoor deze soort een beetje apart is. Het vrouwtje produceert natuurlijk de eitjes, waar later de rupsen weer uit komen.

rups Witvlakvlinder

rups Witvlakvlinder

Die rupsen, dat is ook apart spul, ze zijn zwart met rode “wratten” waaruit borstelharen groeien en ze hebben een viertal gele borstels boven op de rug. Dat maakt het een zeer opvallende rups.

rups Witvlakvlinder

rups Witvlakvlinder

Deze vond ik in het Wijnjeterperschar. Daar in de buurt liep ook een Groene stinkwants over een blad. Op het eerste gezicht niet erg opvallend.

Groene stinkzwam met roofmijt

Groene stinkzwam met roofmijt

Maar bij nadere bestudering bleek dat hij last had van een poging tot indringing. Een rode roofmijt probeerde tussen z’n nek- en rugschild te kruipen. Op de foto hierboven heb ik de indringer vergroot in de geelomrande inzet rechtsonder. Ook dit zie je niet zo vaak, weer een gevalletje van apart spul.

Advertenties

2 Reacties

 1. Mijn bloeiende klimop zit weer vol met vlinders.

  De rupsfase heb ik misgelopen ….

  Mooie foto’s

  Vriendelijke groet,

  4 oktober 2015 om 11:11

 2. Wat een bijzondere rups weer.
  Kijkend naar de foto’s van die wants en zijn passagier ontgaat jou nog altijd weinig. šŸ™‚

  4 oktober 2015 om 17:27