Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Zomer en winter

Tijdens mijn wandeling over de Merskenheide viel me een rups op. Nee, niet de onderstaande, die heb ik al een paar maand eerder vastgelegd. Naar alle waarschijnlijkheid is dit de rups van de Grote wintervlinder

rups Grote wintervlinder

rups Grote wintervlinder

en de onderstaande ook. Echter ik ben er niet helemaal zeker van want deze twee lijken heel erg op elkaar, behalve dat de bovenste een geel kraagje heeft met bruine strepen en de onderste heeft dat kraagje niet. Het determineren van rupsen is vaak niet zo eenvoudig omdat ze meestal verschillende stadia hebben en er in die stadia verschillend uit kunnen zien. Een rups met “winter” in z’n naam.

rups Grote wintervlinder

rups Grote wintervlinder

Op de Merskenheide zag ik een andere met “zomer” in z’n naam. De onderstaande was nauwelijks als rups herkenbaar. Hij stond rechtop op het blad van sporkehout (Vuilboom). Je denkt op het eerste gezicht al gauw dat het een takje is en dat is nu precies de bedoeling.

rups Melkwitte zomervlinder

rups Melkwitte zomervlinder

Het heeft me veel moeite gekost om deze een naam te geven. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een rups van de Melkwitte zomervlinder.

rups Melkwitte zomervlinder

rups Melkwitte zomervlinder

In een bepaald stadium zie die rups er ongeveer zo uit. Maar ik kan me vergissen en wie weet, misschien zit er dan wel lente of herfst in z’n naam.

Advertenties

2 Reacties

  1. Wonderlijke diertjes, erg mooi!

    21 september 2015 om 18:23

  2. Prachtige exemplaren Geert, mooi duidelijke foto’s

    21 september 2015 om 21:24