Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Op doorreis

Gisteren was het voorlopig de laatste dag met een beetje zonnig karakter (zegt men). In de komende week mogen we regen verwachten. Gelukkig had ik tijd voor een rondje door de velden.

wolkenlandschap

wolkenlandschap

In deze tijd van het jaar kun je hier in het veld doortrekkers vinden. Daar hoort ook de Tapuit bij, die je hier ’s zomers (bijna) nooit ziet, alleen maar in het voorjaar, als ze komen en in het najaar, als ze weer onderweg zijn naar Afrika. Er valt nauwelijks een goede foto van ze te maken, ze gaan altijd ver bij je vandaan op een paal staan. Dat levert dan wel een herkenbaar plaatje op, maar bijna alleen maar van ver, heel ver.

Tapuit

Tapuit

Soms is er eentje die zich vergist en even langer op een paal dichterbij blijft staan. Dan krijg je ook direct meer detail in beeld.

Tapuit

Tapuit

Momenteel hebben alle Tapuiten hun werk-klofje weer aan, mannetjes en vrouwtjes en juveniele exemplaren, ze zijn nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden.

Tapuit (voorjaarskleed)

Tapuit (voorjaarskleed)

In het voorjaar hebben de mannetjes hun nette pak aan, dan kunnen ze beter een date vinden. Hierboven zo’n Tapuit-man in zijn voorjaarspak. Dan zijn ze op hun mooist. Om dat te zien wordt het wel weer een dik half jaar wachten.

Advertenties

5 Reacties

 1. Jetskefotografie

  De natuur is bijzonder, dat ze zo verschillen in verenkleed per seizoen.

  12 september 2015 om 21:59

 2. waterleeuw

  Zo, wat een mooie foto’s! Allemaal met de 400mm? Het wordt tijd dat ik er een ga aanschaffen.

  12 september 2015 om 22:16

 3. Ze staan er prachtig op Geert.

  12 september 2015 om 22:18

 4. Ook vandaag genet ik van het zonnige weer.

  Vriendelijke groet,

  13 september 2015 om 12:37

 5. cvdmeijden

  Wat een mooie foto’s (alweer!)!

  14 september 2015 om 15:21