Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Eikenpage en meer

De afgelopen week ben ik nauwelijks het veld in geweest, familiezaken waren van veel meer belang. Het regende bovendien veel en langdurig. Maar soms lukt het net even en is er ook nog iets bijzonders te bekijken. Een Dagpauwoog en een Kleine vos deelden dezelfde plant. Het was voor mij toch al niet zo’n goed vlinderseizoen, dit maakte weer wat goed.

Dagpauwoog

Dagpauwoog

Verder bloeit de (denkelijk) Canadese guldenroede uitbundig. Langs de Tjongervallei staat op een bepaalde plaats een kwart voetbalveld vol. Het was er druk, erg druk. Overal zweefden vliegen, zweefvliegen, hommels, bijen, vlinders en andere insecten. Het leek bijna een lustoord voor nectarliefhebbers.

Canadese guldenroede?

Canadese guldenroede?

Eén vlinder viel me op, het moet wel een Eikenpage zijn. Hij was erg verbleekt, de gele stippen op z’n achtervleugels waren bijna uitgewist. Het moet een stokoud exemplaar zijn, na augustus zie je ze bijna nooit meer. Het is op zich geen zeldzame vlinder, maar hij wordt weinig waargenomen omdat hij bijna altijd hoog in de boom zit. De aantrekkingskracht van die guldenroede was waarschijnlijk toch te groot.

Eikenpage

Eikenpage

Een stel reegeiten maakten het ritje compleet.

Reeën op de loop

Reeën op de loop

Poseren was er niet bij,

Reeën op de loop

Reeën op de loop

nee, ze stoven als de wiedeweerga de veilige begroeiing in. Veel was het niet, deze week, maar er is meestal wel iets te zien. Die Eikenpage was toch wel het meest opvallend.

2 Reacties

  1. waterleeuw

    Prachtig.

    5 september 2015 om 20:20

  2. Prachtige foto’s!

    Zonnige zondaggroet,

    6 september 2015 om 11:14