Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Even iets anders

Vlinders, insecten, juffers, libellen enzovoort, ze horen bij het voorjaar en de zomer. Maar het kan ook anders, ook in de zomer zijn er paddestoelen. Zoals hieronder de Dikrandtonderzwam, een keiharde zwam. Deze kan heel goed de winter overleefd hebben of zelf meerdere seizoenen en is dan ook in de zomer aanwezig.

Dikrandtonderzwam

Dikrandtonderzwam

Heel anders was het met die verse paddestoel, die duidelijk in dit voorjaar is gaan groeien, het is waarschijnlijk een Zwavelzwam, maar ik weet het niet zeker.

Zwavelzwam?

Zwavelzwam?

De zwavelgele kleur is aanwezig en ook oranje, wat me een beetje doet twijfelen.

Zwavelzwam?

Zwavelzwam?

Dan maar gauw terug naar de zomer, want dat kan niet missen bij onderstaande micro-vlinder. Het zou een Appelstippelmot kunnen zijn, hoewel hier in de buurt geen appelboomgaarden zijn. Het kan ook nog een Wilgenstippelmot zijn of een Meidoornstippelmot.

Kardinaalsmutsstippelmot?

Kardinaalsmutsstippelmot?

Ik denk eerder aan de Kardinaalsmutsstippelmot. Dit ook omdat de vlinder behoorlijk wit oogt. Maar voor de goede determinatie heb je een microscoop nodig. Die heb ik niet, daarom houd ik het wat algemeen, een stippelmot. Dat kan even niet anders.

Advertenties

7 Reacties

 1. Mooie foto’s weer!

  Vrolijke vakantiegroet,

  22 juli 2015 om 18:19

 2. Hillechien Prins

  Schitterende foto’s

  22 juli 2015 om 19:14

 3. Jetskefotografie

  Het is toch zonde om zo’n motje te pletten op een objectglas glaasje onder de microscoop voor een juiste determinatie? Tenminste zo kan ik me het gebruik van de microscoop herinneren van de biologieles.
  Heb je “mijn” grote vuurvlinder nog bekeken?

  22 juli 2015 om 21:24

  • @Jetske:
   1. Helaas zie ik ook nog foto’s op internet van veel insecten die op een speld zijn gespietst.
   2. Ja, de Grote vuurvlinder heb ik gezien, prachtig, zelf zou ik deze nog wel eens in het echt willen zien. Ik volg alles, meestal alleen in stille verwondering over al dat moois.

   24 juli 2015 om 10:37

 4. Prachtige foto’s heb je gemaakt.
  De gele zwammen zijn inderdaad zwavelzwammen. Ik heb ze ook altijd in de zomer gezien, niet zo zeer in de herfst.

  23 juli 2015 om 20:39

 5. Dag Geert,
  Via Harry Perton kom ik hier op uw prachtige blog met allemaal foto’s waar ik bijzonder van geniet.
  Maar waar ik u heel hartelijk voor wil bedanken is voor het oplossen van de vraag welke spin nu het Rode Soldaatje inbond. Ik had zelf ook al driftig gezocht en kwam uit op misschien familie van de Araniella Opisthgogranha. Maar ik geloof in uw grote kennis wat betreft het kleine gespuis. Wel heeft “mijn” spin nog van die glazige poten, maar dat kan misschien aan de leeftijd liggen? Maar ik vindt het erg leuk dat u dit voor mij hebt opgezocht. Dank u wel! Met vriendelijke groeten,
  Maartje Krooshof

  30 juli 2015 om 11:02

  • @Maartje:
   Ik ben ook geen specialist hoor, er zijn anderen die er veel meer van weten. Zelf moet ik al te vaak de hulp van anderen inroepen.

   30 juli 2015 om 17:16