Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Voedertijd

Een tijdlang heb ik een stel Graspiepers gevolgd. Ik vond ze steeds ongeveer op dezelfde plaats. In de wal van een sloot hebben ze hun nest gebouwd. Eieren van de vogeltjes heb ik niet gezien, daar heb ik ook niet naar gezocht, maar die waren er zeker. Als de eieren uitgebroed zijn moeten de kuikens gevoerd worden natuurlijk. Eerst met kleinere hapjes. Daar zag ik de ouders af en toe mee zeulen, soms met een snavel vol insecten.

Graspieper

Graspieper

Als ik naderde bleven ze eerst op een draad staan en na enige tijd scharrelden ze dan wat dichter naar het nest toe. Soms, als ik de gelegenheid had en een poosje wachtte zag ik ze met de hapjes de slootwal in duiken.

Graspieper

Graspieper

Als de kuikens groter worden kun je natuurlijk ook grotere brokken voeren, een vette rups bijvoorbeeld, zoals hieronder.

Graspieper

Graspieper

Als de boer een maaibeleid hanteert om stroken gras langs de sloot te laten staan dan kunnen de kuikens zich nog enige tijd in het gras verstoppen als ze rond gaan lopen.

maaibeleid

maaibeleid

Na verloop van tijd zag ik af en toe een jonge vogel verschijnen. De onderstaande was nog in z’n bedelperiode en liet zich door de ouders voeren. Een goede foto heb ik daarvan niet kunnen maken, want de ouders hadden niet zoveel vertrouwen in me dat ze dat voor de camera deden. Intussen zat het kuiken smachtend naar voedsel op een dampaal te wachten.

jonge Graspieper

jonge Graspieper

Nu zie ik ze niet meer, de jonge vogels zullen zelf wel hun kostje bijeen scharrelen, einde voedertijd.

Advertentie

6 Reacties

 1. cvdmeijden

  Wat een mooie foto’s weer, en wat een leuk verhaal er rondom heen!

  14 juni 2015 om 01:09

 2. Jan Voskuil

  Mooie serie en prachtige foto’s

  14 juni 2015 om 08:03

 3. Met open mond kijk ik naar jouw mooie foto’s!

  Vriendelijke groet,

  14 juni 2015 om 18:29

 4. Mooie serie foto’s en verhaal Geert.

  14 juni 2015 om 23:23

 5. De voedertijd heeft je weer een prachtige serie opgeleverd.

  15 juni 2015 om 12:22

 6. schitterend!

  15 juni 2015 om 12:37