Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Wegbeheerder

Tussen Nes en Pean loopt een landweg, de Sodumerdyk, door een weidelandschap dat vanouds vrij vochtig is. Een plaats waar de Grutto zich thuis voelt. Momenteel is het eerste deel van het weggetje nog omzoomd door geel bloeiend raapzaad en wit Fluitekruid. Aan de weg ligt een boerderij, Kathûs genaamd.

Kathûs

Kathûs

Verderop was de weg “afgesloten”. Deze keer eens niet door de instanties, maar door een Grutto.

Grutto op landweg

Grutto op landweg

De vogel stond midden op de weg en leek niet van plan om te wijken. Als een soort van wegbeheerder stond hij het verkeer op te houden. Ik had er geen moeite mee en heb rustig de ontwikkelingen afgewacht.

Grutto op landweg

Grutto op landweg

Pas toen hij door een paar fietsers bijna werd platgereden ging hij er vandoor.

Grutto met kuiken

Grutto met kuiken

Als een Grutto zo z’n natuurlijke remmingen verliest dan moet je opletten, vaak zijn er kuikens in de buurt. De weg was intussen weer vrij, maar ik heb eens goed om me heen gekeken. Het kostte enige tijd en moeite om duidelijkheid te krijgen. Redelijk ver van de weg stond een andere Grutto te tetteren. Vlak bij haar zag ik iets bewegen. Inderdaad, het waren kuikens. Scherp kon ik ze niet in beeld krijgen, de jongelui liepen in hoofdzaak in erg lang gras. Het was wel duidelijk: door voor wegbeheerder te spelen werd de aandacht afgeleid van de kuikens.

Advertentie

4 Reacties

 1. Zo’n verkeersregelaar wil ik hier ook wel.

  Zonnige groet,

  25 mei 2015 om 09:15

 2. Levensgevaarlijk om daar zonder veiligheidsvestje midden op de weg te gaan staan natuurlijk, maar het heeft jou wel weer een aantal mooie foto’s opgeleverd. Dit is ook de plek waar ik tot nu toe een paar maal grutto’s heb kunnen fotograferen de laatste tijd. Jonkies heb ik daar vorig jaar kunnen fotograferen, eens kijken of dat deze week nog eens wil lukken.

  25 mei 2015 om 13:49

 3. Op zich is een wegdek geen fraai decor , maar ik moet zeggen, de grutto komt zo wel heel mooi uit de verf. Het is maar goed dat de jongen in het lange gras blijven, sneu voor de fotograaf, goed voor hun behoud.

  25 mei 2015 om 21:19

 4. basstarter

  ik vind de grutto’s ook mooi maar de foto van de weg met bloemen vind ik wel heel erg prachtig

  26 mei 2015 om 11:03