Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Uitgeslopen smaragdlibel

Een week geleden liep ik op de Kapellepôle toen er vlak bij me een Smaragdlibel aan een halm ging hangen. Van de grotere libellen zijn dit meestal de eersten die je al vliegend tegenkomt.

Smaragdlibel

Smaragdlibel

De bovenstaande is nog vrij vers, de kopergroene kleur is wel zichtbaar, maar de ogen zijn nog bruin. Het exemplaar hieronder is ietsje verder in z’n ontwikkeling. Bij deze verkleuren z’n ogen al iets naar groen. Het zijn beide mannetjes, ze hebben een ingesnoerde taille. Bij de vrouwtjes is die ingesnoerde taille afwezig.

Smaragdlibel

Smaragdlibel

Eigenlijk volg ik vandaag de omgekeerde volgorde. Want daarvoor was ik al in het Wijnjeterperschar geweest. Bij een ven hing daar aan een dode boom een pas uitgeslopen Smaragdlibel.

uitgeslopen Smaragdlibel

uitgeslopen Smaragdlibel

De larven van libellen leven twee jaar onder water, waar ze zich gedragen als geduchte rovers. Tegen de tijd dat het water warm genoeg wordt klimt die larve uit het water. Omdat er momenteel nauwelijks nog begroeiing bij de vennen in It Skar staat was deze larve hoog in de boom geklommen. Dan begint het proces waarbij er een complete libel uit die larvehuid klautert. De vleugels en het achterlijf worden opgepomt. In die tijd is de verse libel bijzonder kwetsbaar, ze kan nog niet vliegen. Dan begint ook de eerste kleur te komen. Ik heb er wel eens een paar uur naar zitten kijken, het proces verloopt vrij langzaam …. totdat opeens …… de libel wegvliegt.

uitgeslopen Smaragdlibel

uitgeslopen Smaragdlibel

Zover was deze nog niet en om een paar uur bij een boom te staan posten, dat ging me net te ver.

uitgeslopen Smaragdlibel

uitgeslopen Smaragdlibel

Wat resteert nadat de libel is weggevlogen is een lege huls, de larvehuid. Welk een transformatie, van een kruipend en zwemmend roofdier naar een vliegend roofdier binnen een paar uur.

3 Reacties

 1. Jetskefotografie

  Ook hier is het bijzonder om te zien zoals de natuur zich ontpopt.

  23 mei 2015 om 22:12

 2. Prachtig!

  Zonnige groet,

  24 mei 2015 om 12:55

 3. yemrev

  Het uitsluipproces is inderdaad fascinerend om te zien. Ik heb daar ook eens een uurtje of 4 bij zitten kijken (en kieken).Je moet alleen een beetje geluk hebben er één te treffen die net begonnen is… Mooie platen.
  Groet,Dick

  25 mei 2015 om 20:43