Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Rondje tuin

Aan het eind van de middag heb ik een rondje door de tuin gelopen met de camera om de meest actuele stand van zaken vast te leggen. Tot mijn verbazing hing er een Azuurwaterjuffer aan de Klimop. Nog erg vers, de juffer was nog niet helemaal op kleur. Maar het uiteindelijke blauw is al wel zichtbaar op het achterlijf, nog niet op het borststuk.

 

Azuurwaterjuffer

Azuurwaterjuffer

 

Deze soort is vrij eenvoudig te herkennen aan de los staande zwarte U op segment twee van het achterlijf. Segment één is min of meer het scharnier tussen het borststuk en het achterlijf.

Azuurwaterjuffer

Azuurwaterjuffer

Verder vond ik een nestje zwarte bladluizen, op een vers blad van de klimop. Het is niet dat ik daar zo blij mee ben, maar ik wilde ze toch even laten zien. Ze worden normaal gesproken beschermd door mieren. Als tegenprestatie mogen de mieren de bladluizen “melken”. De bladluis heeft op z’n achterlijf twee buisjes, waaruit ze een vloeistof afscheiden. De meest linkse op de foto is net bezig. De mieren vinden de afscheiding lekker en voor wat hoort wat.

zwarte bladluis

zwarte bladluis

Dat was het voor vandaag. Vorige week zaterdag landde er een Atalanta alias Admiraalvlinder in m’n tuin. De vlinder bleef hangen op een tuinposter. De foto lijkt daardoor een beetje onnatuurlijk.

Atalanta

Atalanta

De Atalanta, een trekvlinder, een soort die elk jaar weer van achter de Alpen naar onze streken komt. Een prestatie op zich. Nou  …, dan wil je wel even uitrusten op zo’n stuk blauw doek.

3 Reacties

 1. Prachtig!!

  22 mei 2015 om 11:03

 2. Waar het juffertje ook zat, hij staat er weer mooi op, net als de atalanta trouwens.
  Het wil mij nog maar niet lukken met de juffers en vlinders. Vanmiddag in it skar nog weer diverse oranjetipjes zien fladderen, maar even stil zitten was er weer niet bij.

  22 mei 2015 om 21:28

 3. Jetskefotografie

  Nu ben ik wel benieuwd wat voor afbeelding er op de tuinposter staat. 😉
  Ik verwonder me iedere keer weer over de enorme afstanden die worden gevlogen door de diverse gevleugelde vrienden.

  23 mei 2015 om 22:24