Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Voor de soort

Na de orchideeën en juffers van gisteren ben ik doorgereden naar de Kapellepôle op de grens van Wijnjeterp en Hoornsterzwaag. Ook daar hebben ze het struikgewas gesnoeid, maar er staat altijd nog meer dan in It Skar. Op die pôle kom ik alleen maar in het vroege voorjaar. Eigenaar “It Fryske Gea” onderhoudt de wandelpaden slecht, het gras op de paden wordt denkelijk maar één keer per jaar gemaaid en over een poos loop je er tot bijna aan je kruis in het hoge gras. Niet verstandig als je teken wilt vermijden.

‘k Had ook zoiets kunnen schrijven als snuitkevers in plaats van “voor de soort”. Zo noem ik ze maar, deze kleine kevertjes, zonder sprieten zijn ze 6 tot 10 millimeter lang. Je hebt ze in allerlei kleuren en allerlei benamingen. Die namen laat ik maar voor wat ze zijn. De meest bekende is de Groene snuitkever, te herkennen aan zijn kleur. Die groen gekleurde heb ik deze keer niet gezien, wel donkere exemplaren

Snuitkever

Snuitkever

of bruingekleurd, soms een beetje iridiserend.

Snuitkever

Snuitkever

Hierboven twee alleen lopende exemplaren, maar zo half mei moet je op een zonnige dag goed je best doen om die vrijgezellen te vinden.

Snuitkevers

Snuitkevers

De rest is bezig voor de soort

parende Snuitkevers

parende Snuitkevers

de instandhouding daarvan wel te verstaan.

parende Snuitkevers

parende Snuitkevers

Zoals hierboven blijkt, kleur zoekt niet altijd dezelfde kleur. Dat maakt de goede determinatie ook zo moeilijk, in dezelfde soort komen verschillende kleuren voor. Nou ja, als ze het zelf maar weten.

Advertenties

4 Reacties

 1. En als ze het zelf niet meer weten?

  Leuk blog!

  Vrolijke groet,

  16 mei 2015 om 15:29

  • @Rob:
   Dat valt mee, ze roken, drinken en snuiven niet 😉

   16 mei 2015 om 15:54

 2. Love is in the air 🙂

  16 mei 2015 om 15:55

 3. yemrev

  Leuk verhaal. Prachtige macro’s!

  18 mei 2015 om 13:08