Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Kleine zomergasten

’s Winters zijn de de velden hier leeg, tenminste als je de ganzen niet meerekent. Maar in het voorjaar komen er diverse soorten terug en dan is het elk jaar afwachten wat er deze keer weer voor het voetlicht komt. De grootste verrassing voor mij was een Kleine plevier (Lytse Bûnte Wilster op z’n Fries). Deze zat in vrij hoog gras. Het is echter een vogeltje van de kale grond. Hij zal wel onderweg naar beter zijn geweest. ’s Winters zitten deze vogeltjes in de Sahel. Als Plevier lijkt hij een beetje op de Kievit, maar hij is een stuk kleiner.

Kleine plevier

Kleine plevier

Hoever ze ’s winters niet erg ver weg gaan zie je de volgende hier ’s winters ook nooit. Het is de Graspieper (Piipljurk op z’n Fries). De onderstaande paal is min of meer van hem, hij zit er vaak op, maar moet die paal wel delen met een spin. Voor de spin is dat overigens gevaarlijk, Graspiepers eten veel insecten en straks ook veel rupsen.

Graspieper

Graspieper

Kleine, niet erg opvallende vogeltjes, formaat mus zo ongeveer. Het enige opvallende aan deze soort is die in verhouding erg lange achterste nagel aan hun poten. Een Paardebloem gaf een leuk accent aan deze foto.

Graspieper

Graspieper

En hoewel de onderstaande een jaarvogel is mis ik hem hier ’s winters in het veld. De Witte kwikstaart alias “Boumantsje” in het Fries. Afgaande op z’n gedrag wordt hij hier ook wel “Boumantsje wipsturt” (wipstaart) genoemd. Nu is hij overal weer aanwezig, je treft hem vaak aan staand op warm asfalt.

Witte kwikstaart

Witte kwikstaart

Bij nadering vliegt hij weg. Ze kunnen overigens het verkeer niet goed inschatten want na dat opvliegen tref je ze een stukje verderop weer aan op het asfalt. Als je langzaam rijdt kan dit zich diverse malen herhalen.

Natuurlijk, dit zijn geen bijzondere waarnemingen, maar die Kleine plevier was voor toch wel de verrassing van de dag. Maar ze zijn er en die diversiteit maakt het momenteel mooi buiten.

Advertenties

5 Reacties

 1. Mooie foto’s!

  Zonnige groet,

  2 mei 2015 om 16:35

 2. Altijd mooi, zo thuis zijn in en met de vogels.

  2 mei 2015 om 18:24

 3. Ze staan er stuk voor stuk weer netjes op.
  Tijdens een fotokuier met kleinzoon Tijmen hebben we vanmiddag vlinders en een eerste juffertje kunnen fotograferen. Ook dat kleine spul komt nu goed los. En eerlijk is eerlijk: Tijmen was in beide gevallen de eerste die scoorde. 🙂

  2 mei 2015 om 21:49

  • @Jan K:
   Mooi dat de jeugd zich ook in de natuur verdiept. Zelf kom ik nog te weinig buiten maar dat hoop ik in de komende maanden in te halen.

   4 mei 2015 om 16:01

 4. yemrev

  Noem het maar geen bijzondere waarnemingen. Ik heb nog nooit een kleine plevier gezien, zelfs geen grote. En ook een graspieper heb ik nog nooit gezien, tenm inste niet bewust. Ze staan er mooi op!
  Groet, Dick

  4 mei 2015 om 22:30