Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Boomblauwtje

Op een aantal dagen was het in de afgelopen week warm, bijna zomers. Dan zie je de natuur heel snel veranderen. Ik was onderweg in het noorden van de provincie Groningen in de buurt van Rottum. Je zag bijna dat de bladeren in de bomen zich ontvouwden. Een slootrand met Paardebloemen leidde m’n blik er naar toe, evenals naar de kerk.

Rottum (Gr.)

Rottum (Gr.)

Thuisgekomen was er ook het één en ander veranderd. Een vers Boomblauwtje (Celastrina argiolus) zat op de klimop. Vlindernet schrijft: “Op ooghoogte fladderend langs klimop of hulst in de tuin is het boomblauwtje met geen andere soort te verwarren.” Fladderen deed deze niet, maar ik vond hem wel op ooghoogte.

Celastrina argiolus

Boomblauwtje

Behalve de vuilboom is ook de klimop een favoriet van deze vlinder. Hij is moeilijk in z’n volle “blauwte” te fotograferen. Meestal, als je in de buurt komt, flappen de vleugels dicht en zie je alleen nog de blauwachtig witte onderkant van die vleugels. Deze vond het kennelijk zo lekker in het zonnetje dat de vlinder een tijdlang toch de bovenkant van z’n vleugels liet zien.

Celastrina argiolus

Boomblauwtje

Nog helemaal vers, zodat je de schubben op de vleugels ook nog goed kon zien.

Celastrina argiolus

Boomblauwtje (detail)

Dit is een mannetje, de vrouwtjes hebben een brede donkere rand aan de bovenkant van de voorvleugels.

4 Reacties

 1. Heel mooi. Dit exemplaar ging ook wel heel deftig zitten met opengevouwen vleugeltjes, zoveel geluk had ik eerder deze week niet, maar ik was al lang blij om weer eens een vlinder te kunnen fotograferen. Het gaat nu snel in de natuur, daar zal ook de regen in het weekend lekker aan bijdragen.

  25 april 2015 om 22:27

 2. Prachtige foto’s van een doorgaans zeer bewegelijk vlindertje.

  26 april 2015 om 12:21

 3. Jetskefotografie

  Zijn de verschillende blauwtjes makkelijk te onderscheiden? Zijn ze het makkelijkst te determineren door de plaats waar ze zich bevinden, zoals een heideblauwtje op de heide?

  26 april 2015 om 18:29

  • @Jetske:
   De plaats waar ze zitten zegt soms wel iets, maar over het algemeen vind ik de determinatie van blauwtjes moeilijk omdat de verschillen niet altijd even duidelijk zijn. Je moet de tijd hebben om ze van alle kanten te bekijken en die tijd heb je meestal niet. De Boomblauwtjes vindt je vaak op de vuilboom (sporkehout) en in de tuin vaak op klimop.

   27 april 2015 om 08:18