Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Tsjirk-Ljip-Skries

Voor mij is het weidevogelseizoen helemaal compleet gestart als ik “de grote drie” heb gezien. Vandaag is dat dan eindelijk gelukt. Om te beginnen met de Kievit (Ljip of z’n Fries):

Kievit alias Ljip

Kievit alias Ljip

Vervolgens eentje die je veel minder ziet, de Tureluur (Tsjirk op z’n Fries). Een liefhebber van natte grond en het liefst met een sloot erbij waarin hij kan pootjebaden. Hoewel ik vandaag Tureluurs heb gezien is de foto eerder gemaakt.

Tureluur alias Tsjirk

Tureluur alias Tsjirk

En tenslotte de Grutto (Skries op z’n Fries). Op Sodum onder Nes lopen er weer een aantal rond. Eentje stond in de rust op één poot aan de andere kant van de sloot, vlak naast de weg. De vogel bleef rustig staan.

Grutto alias Skries

Grutto alias Skries

Haar ega (denkelijk) stond iets verderop.

Grutto

Grutto

Als je dan de Koning van de weidevogels (Kening fan de greide) wordt genoemd moet je wel op een troon staan natuurlijk. Die had hij gevonden in een hoopje ruigte, dan sta je toch net wat hoger nietwaar?

Grutto

Grutto

Opvallend bij deze vogels is die lange snavel. Als de grond ietwat sompig is zoals op Sodum dan steekt de vogel regelmatig die snavel bijna helemaal in de grond. Op zoek naar wormen en dergelijke, die hij dan met het beweegbare puntje voor op die snavel kan vastpakken.

fouragerende Grutto

fouragerende Grutto

Ook de Dotterbloem bloeit.

Dotterbloem

Dotterbloem

Het is weer fleurig in het veld, zeker nu “de grote drie” er zijn.

Advertentie

6 Reacties

 1. Het voorjaar is er, nu nog wachten op de zomer.
  Mooi blog!

  Vriendelijke groet,

  18 april 2015 om 19:45

 2. Jannet Maatkamp

  Geweldig Geert wat een mooie foto’s, het voorjaar is echt begonnen!

  18 april 2015 om 20:25

 3. De grote drie staan er weer mooi op. Ik heb intussen in de Jan Durkspolder wat kieviten en een paar tureluurs gezien, maar ik wacht nog op de eerste grutto. Tijdens een rondje Goeingahuizen, Nes, Aldeboarn was er begin deze week in die hoek ook nog weinig te beleven. Het zou ook voor de weidevogels niet verkeerd zijn als het wat warmer zou worden met ’s nachts eens een mals buitje, lijkt me.

  18 april 2015 om 21:16

 4. yemrev

  Een fraaie serie van de grote drie! De grote drie van de weidevogels? Weer wat geleerd! Ik heb ze inmiddels ook.
  Groet, Dick

  20 april 2015 om 09:47

 5. Jetskefotografie

  En maakt de wulp er wat jou betreft geen kwartet van?

  20 april 2015 om 20:48

  • @Jetske:
   De Wulp zou er inderdaad bij kunnen, maar helaas, ik zie die soort hier nauwelijks nog, bijna alleen nog in het vroege voorjaar en het late najaar en soms hoor ik ze in de zomer nog in “It skar”.

   25 april 2015 om 20:08