Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Kening Skries

Een dikke week geleden kreeg ik de eerste Grutto’s voor de lens in een gebruikelijk broedgebied. In het Fries krijgt deze vogel vaak de aanduiding mee: “Kening fan de greide” (Koning van het weidelandschap). Als ze er zijn dan is het weidevogel-broedseizoen pas goed begonnen.

Grutto

Grutto

Deze week volgde een andere, maar na de lentestorm heb ik ze niet meer gezien, wie weet zijn ze weg geblazen.

Grutto

Grutto

Ook was een Haas aanwezig in dat veld. Door allerlei mythen en weet ik al niet wat heeft men dit dier aan Pasen gekoppeld. Met de werkelijke inhoud van het Paasfeest strookt het gedoe met zo’n haas niet. Volgens Wikipedia was er een Germaanse vruchtbaarheidsgodin, Eastra genaamd, die zich vaak als haas vertoonde, zeker in het voorjaar. Het Engelse Easter voor Pasen is van die naam afgeleid. De eieren zijn ook een soort vruchtbaarheidssymbool. Een Christelijk feest werd ooit min of meer gekoppeld aan regionale rituelen. Daar zullen de supermarkten van nu wel blij mee zijn.

Haas

Haas

Zelf heb niets met die paashaas, maar wel met een simpele, mooie haas in het veld. En zeker ook met Grutto’s.

lichtbundel in de wolken

lichtbundel in de wolken

Rest mij nog U goede Paasdagen toe te wensen.

Advertenties

2 Reacties

  1. Ik had het vandaag met iemand over de ljip en de skries, en toen begon ik even te twijfelen of ik skries wel goed had, ja dus :-). Jij ook goede dagen gewenst!

    4 april 2015 om 19:10

  2. Hazen heb ik afgelopen week ook verschillende keren gezien, maar ik wacht nog wel op mijn eerste grutto van het jaar.
    Goede Paasdagen!

    4 april 2015 om 23:50