Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Mini cicaden

Vandaag, naar verwachting morgen ook, lijkt het hier wel herfst. Deze week echter kregen we ook een vleugje lente. In m’n tuin hoorde ik voor het eerst na de winter weer een doordringend gezoem. Een hommel was de veroorzaker. Het was tijd om de macrolens tevoorschijn te halen. Toen ik die eindelijk gevonden had was de hommel verdwenen. Daarna heb ik maar eens goed om me heen gekeken of er ook nog iets anders uit de mini-wereld voor de lens wilde verschijnen.

Groene cicade

cicade Empoasca sp.

Veel was er niet te zien, wel waren er enkele cicades. Heel erg mini, dat wel, vier of vijf millimeter lang en misschien één tot anderhalve millimeter breed. Hierboven en hieronder waarschijnlijk eentje uit de Empoasca-familie. Deze soort heb ik ook in de winter gezien, ze overwinteren dus als imago.

Groene cicade

cicade Empoasca sp.

Er liet zich ook nog een tweede soort zien, net zo groot als de vorige, met iets rood in de verder bleke vleugels.

Zygina flammigera

Zygina flammigera

Update: Dit is waarschijnlijk de Zygina flammigera

kleine cicade

kleine bladcicade

Deze soort heb ik in de winter niet gezien, misschien is het een jong exemplaar die nog verder moet inkleuren. Maar misschien heeft hij zich ook een winter lang onder een blad verstopt.

Hoe dan ook, er zit weer hier en daar wat leven in de tuin.

Advertentie

4 Reacties

 1. Prachtige foto’s!

  Vriendelijke groet,

  28 maart 2015 om 17:53

 2. Heel mooi hoe je de kleuren laat zien, vooral de groene met een parelmoer erin is heel mooi. Met de naam kan ik je helaas niet helpen.

  28 maart 2015 om 18:09

 3. Mooie foto’s meteen weer van het kleine spul. Je hebt zo te zien weinig problemen met de overschakeling naar de macrofotografie. 🙂

  28 maart 2015 om 21:50

 4. Kijk een hommel valt niet te missen met de lens. Knap dat zoals je dit millimeter spul hebt vastgelegd.

  29 maart 2015 om 15:25