Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Glimmers en zo

Door omstandigheden ben ik in de afgelopen week nauwelijks in het veld geweest. Daarom moet ik vandaag voor foto’s even in de reservebak kijken. Dat hoeft niet zover terug, een aantal weken geleden was er nog genoeg klein kruipend en vliegend spul in de natuur te bezichtigen. Zoals onderstaande nimf van een wants.

nimf van Troilus Luridus

nimf van Troilus Luridus

Naar alle waarschijnlijkheid de nimf van een Troilus Luridus. In het algemeen zijn de nimfen van deze soort mooier dan de vrij egaal bruine imago’s. Ze glimmen ook meer.

nimf van Troilus Luridus

nimf van Troilus Luridus

Ook nog onderweg was een bladhaantje. Vaak zie ik als ik onderweg ben slechts het donkerblauwe Berkenhaantje. Daarvan zijn er schijnbaar het meest. Maar er zijn veel meer soorten in allerlei kleuren.

bladhaantje

bladhaantje

Deze was glimmend bruin, voor mij een mooie kleur, waarschijnlijk het Variabel bladhaantje (Chrysolina varians).

bladhaantje

bladhaantje

Niet of nauwelijks glimmend, of het zouden al zijn schubben moeten zijn, is onderstaande Grasmot.

Grasmot

Grasmot

Dat zijn die vlindertjes die voor je voeten opvliegen, ze hangen meestal in het gras. Maar zodra ze weer zijn geland ben je ze kwijt omdat ze zich dan achter een grasspriet verschuilen.

Grasmot

Grasmot

Niet langer dan een centimeter. Het is ondoenlijk de precieze naam te vermelden, er zij  teveel gelijkende soorten en je moet al specialist met een microscoop zijn om de juiste naam te kunnen vinden. Het is dan nu wel november, maar zelfs in de afgelopen week dwarrelde er nog zo’n minivlindertje door m’n tuin. Het was alleen te donker om er een goede foto van te maken. Nou ja …, dan biedt de reservebak nog uitkomst.

Advertenties

3 Reacties

 1. de laatste vind ik de mooiste

  16 november 2014 om 10:16

 2. Het bladhaantje lijkt wel van goud, mooi scherp vastgelegd!

  16 november 2014 om 14:53

 3. yemrev

  Mooie, scherpe macro’s. Ik zag vandaag ook nog het een en ander fladderen…
  Groet, Dick

  17 november 2014 om 18:07