Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Rapakivi

Heeft U ooit gehoord van Rapakivi of van Geplooide Gneis, van Gabbro of van Rhombenporfier? De specialisten zeker, maar voor mij waren het onbekende benamingen. Ik kwam ze tegen op een Oriëntatietafel voor zwerfstenen.

Oriëntatietafel zwerfstenen

Oriëntatietafel zwerfstenen

Een stenen tafel met daaromheen een aantal genummerde zwerfstenen.

Oriëntatietafel zwerfstenen

Oriëntatietafel zwerfstenen

Het betreft een uitbeelding van de reis die deze zwerfstenen in een ijstijd hebben gemaakt naar Weststellingwerf vanuit Scandinavië.

Oriëntatietafel zwerfstenen

Oriëntatietafel zwerfstenen

Op de oriëntatietafel staan ook de soortnamen van deze genummerde zwerfstenen.

Benamingen zwerfstenen

Benamingen zwerfstenen

In sommige keien is door middel van een zaagsnede de structuur beter zichtbaar gemaakt. In Fryslân kennen we ook nog het Geologisch Monument onder Mûnein (Moleneind) in Tytsjerkteradiel. Dat is een grafische uitbeelding van de herkomst van de zwerfstenen, klik hier.

zwerfsteen

zwerfsteen

Eigenlijk is deze tafel in Weststellingwerf dus een verkorte cursus zwerfstenen. U vindt de tafel hier.

Advertenties

2 Reacties

  1. Goh, daar moet ik dan toch al diverse keren langs gekomen zijn. Je moet het maar net even weten blijkbaar … Een volgende keer als ik weer eens in de buurt ben, zal ik er toch eens op letten.

    23 september 2014 om 20:41

  2. Een tijd geleden kregen we hier iemand op bezoek en die bleek een kenner te zijn. Het bleek dat we zeldzame stenen uit een ijstijd in ons muurtje om de voortuin hebben zitten. Haha, een cursus, dat betekent dat je nu druk aan het oefenen bent om de namen te onthouden? 😉

    25 september 2014 om 21:36