Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Kleine verschillen

Zo langzamerhand vertrekken er steeds meer “beessies” naar het struweel en naar de lage begroeiing. Alleen op een echt warme dag willen ze zich nog wel eens laten zien. Wie je tot ver in de herfst wel gewoon kunt zien rondkruipen zijn de wantsen. Vandaag twee verschillende soorten hoewel op het eerste gezicht de verschillen maar klein zijn. Hieronder als eerste de Zuringwants. Dit is een planteneter, een plantenzuiger. De langlijf die met een rotvaart aan de andere kant van de stengel naar beneden kroop had dan ook niet veel te vrezen. Toch maakte hij zich gauw uit de voeten. Want niet alle bruine wantsen zijn te vertrouwen.

Zuringwants

Zuringwants

Bij de Zuringwants kun je zien dat de uiteinden van z’n antennes donker zijn. Op de foto hieronder zijn ook nog de haakjes aan de onderkant van z’n poten zichtbaar. De ogen van deze wants zijn bruin.

Zuringwants (detail)

Zuringwants (detail)

Ook bruin is de Snuitkeverwants. Het verschil met de Zuringwants is iets meer geel aan de randen van zijn schild en verder de rodere ogen en vooral ook de gele uiteinden van de antennes.

Snuitkeverwants met prooi

Snuitkeverwants met prooi

Bovendien is de Snuitkeverwants een echt roofdier, hij is voortdurend op jacht naar insecten. Hierboven heeft hij een bladhaantje te pakken. Met z’n lange snuit zuigt hij die prooi helemaal leeg. Op het eerste gezicht zijn het dus kleine verschillen maar qua leefwijze is er een wereld van verschil.

Eén reactie

  1. Hillechien Prins

    Mooi!!

    14 september 2014 om 07:36