Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Vliegende mieren

De temperatuur liep vanmiddag in m’n achtertuin op naar 36,2 graden. Sloom wordt je daarvan en zo zat ik ook op m’n tuinstoel op het terras. Ineens vlogen de Mussen me om de oren. Met allerlei acrobatische vliegcaperiolen probeerden ze “vliegende objecten” te vangen. Er vlogen nogal wat van die objecten. Het bleken vliegende Mieren te zijn. De Mussen hadden het door, zij hadden feest, een barbecue met veel vlees. Mannetjes en vruchtbare vrouwtjes mier verlaten op een bepaald moment het nest en in de lucht vindt een bruidsvlucht plaats. Maar mieren vliegen schijnbaar niet graag. Want al heel gauw landden ze op mijn terras. Het was moeilijk er eentje uit te pikken voor de foto, het zijn mieren, stilzitten doen ze niet. Hieronder eentje die pas was geland en z’n vleugels nog had.

gevleugelde Mier

gevleugelde Mier

Maar ……, ze draaien één keer een slag in de rondte en weg zijn die vleugels, …….. afgeworpen.

"vliegende Mier" met pas afgeworpen vleugels

“vliegende Mier” met pas afgeworpen vleugels

Wat overblijft is een vette Mier, geen vleugels meer, die zo snel mogelijk een gat tussen de stenen van het terras zoekt. Dat belooft wat voor een volgende generatie, ik wordt nu af en toe al omver gelopen door de vele mieren.

pas gelande Mier, geen vleugels meer

pas gelande Mier, geen vleugels meer

Dus heb ik me tactisch terug getrokken en heb de Mussen hun feest gegund.

Huismus

Huismus

Na al dat gevlieg moesten die wel even “úthymje” (uithijgen) op de schutting. Want warm ……, dat was het.

3 Reacties

 1. Jenny

  Als vanouds, mooie foto’s en een wijze les 😉
  Dankzij deze foto’s weet ik nu dat die dikke mieren vrouwtjes na de bruidsvlucht zijn. Is het (veel te) warme weer toch nog ergens goed voor.

  20 juli 2014 om 00:53

 2. Je zat vast wel in de schaduw. Dat je überhaupt op het terras zat dat is al dapper.
  Mooi zoals je een mier met vleugels en een mier met afgeworpen vleugels hebt vastgelegd.
  Ook hier breken we onze benen over de mieren.
  Die arme mussen en andere gevogelte met deze hitte. Zelfs de postduiven mochten gisteren niet vliegen, gelukkig mocht de postbode wel fietsen. 😉
  We hebben onder de dakpannen aan de zonzijde een nest met jonge mussen. De ouders hebben het heel druk met voeren. Gisteren met die hitte is het onder de dakpannen vast wel 50 graden geweest. Ik moest even denken aan het gezegde: “Het is zo warm dat de mussen dood van het dak vallen”. Ik realiseerde mij meteen weer dat daarbij geen mussen maar mossen bedoeld worden. Onze mussen hebben het overleefd want ook vandaag piepten de jongen er lustig op los.

  20 juli 2014 om 23:06

 3. Jan Voskuil

  weer een schitterende serie en dito verhaal dank.

  21 juli 2014 om 07:33