Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Beestjes en zo

Er zit geen lijn in de onderstaande foto’s, het is een verzameling “beestjes” die me voor de lens kwamen.

Eerst een Groentje, een mooi vlindertje, die alleen aan de onderkant van z’n vleugels een groen kleur heeft, bovenop is hij bruin. Vreemd genoeg hoort hij bij de familie van de blauwtjes.

Groentje

Groentje

Dan een zweefvlieg. Als hij bij mensen in de buurt komt beginnen de meesten te molenwieken. Dat komt door de wespachtige tekening op het achterlijf. Hij mist echter de typerende wespentaille, steekt niet, en heeft het niet verdiend dat er naar hem gemolenwiekt wordt.

Zweefvlieg

Zweefvlieg

De volgende is een weekschildkever. Deze jongens worden ook wel soldaatjes genoemd en dan vaak met een kleur erbij. Ze zijn er in verschillende kleuren, soms met twee verschillende kleuren op hun schild, zoals onderstaande. Ze hebben allerlei moeilijke Latijnse namen, waar ik U deze keer niet mee zal vermoeien. Ik houd het maar even op “geel soldaatje”.

Weekschildkever

Weekschildkever

In detail kun je zien dat deze soort nogal gecompliceerde monddelen heeft.

Weekschildkever

Weekschildkever

Als laatste een Cicade, je hebt bruine, de groene enzovoort. Dit is waarschijnlijk een jonge groene, die nog niet helemaal op kleur is. Maar de mannetjes kunnen in een bepaalde periode ook blauw zijn.

Cicade

Cicade

Je hoeft maar langs wat struiken te lopen om al deze, meest kleine, insecten te zien. Er kruipt en vliegt heel wat rond momenteel, het is mooi buiten.

Advertentie

5 Reacties

 1. Jenny

  Prachtig Groentje, ik heb hem dit jaar voor het eerst op de foto gekregen en die zweefvlieg (De doodskopzweefvlieg (Myathropa florea) mag er ook zijn net zoals de anderen.

  29 mei 2014 om 22:28

 2. Heel mooi.

  30 mei 2014 om 09:23

 3. Geen gebrek aan beestjes … Velen meer dan vorig jaar is mijn indruk. Cicades vindt ik spannende beestjes, een beetje buitenaards uiterlijk … Mooie foto’s

  30 mei 2014 om 10:21

 4. Mooie macro’s van de beestjes weer, Geert.
  Maar eerlijk is eerlijk: het onderdeel “en zo” vormde toch echt het unieke hoogtepunt gisteren. šŸ˜‰

  30 mei 2014 om 20:31

  • @JanK:
   Dat was uniek en maken we samen nooit meer mee, denk ik šŸ™‚

   31 mei 2014 om 07:26