Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Drie is te veel (2)

Hoewel het onderwerp totaal verschillend is blijft de strekking van onderstaand blog dezelfde als het vorige over de opvliegende Grutto’s. Op Bevrijdingsdag zat ik samen met Jan K. op een afsluitboom aan de ingang van het Wijnjeterper schar. De Oranjetipjes vlogen ons bijna om de oren, maar even stilzitten voor de foto was er niet bij. Ik zei nog tegen Jan: ” Laat maar vliegen, pas als ze een vrouwtje zien zitten ze stil”. We hebben ons gesprek na enige tijd beëindigd en ik ben een eindje het gebied in gelopen. Jawel hoor ……….., daar hingen ineens twee parende Oranjetipjes aan een Pinksterbloem. Dat is de waardbloem van deze vlinders, het vrouwtje hoefde na afloop niet ver meer om de eieren af te zetten.

parende Orantjetipjes

parende Orantjetipjes

Dan blijven ze wel hangen, ik kon ze van beide kanten goed bekijken. In dit geval is het mannetje de bovenste, het oranje van de punten van zijn bovenvleugels schijnt nog door. Het vrouwtje heeft die oranje tip niet op de vleugels. Als je die ziet vliegen denk je al gauw aan een witje. Beide hebben ze wel die prachtige, gemarmerde, tekening op de onderkant van de vleugels.

parende Oranjetipjes

parende Oranjetipjes

Ook hier kwam een nummer drie langs om eens te kijken of hij ook nog wat kon doen.

Oranjetipje

Oranjetipje

Hoe ze het doen weet ik niet, maar ook deze indringer werd weg gebonjourd, actie zogezegd.

Oranjetipje

Oranjetipje

Het stel bleef alleen achter. Het verschil met de eerste foto is dat het mannetje nu z’n ondervleugel een beetje naar beneden schoof. Daardoor liet hij iets van z’n oranje tip zien. Misschien bedoeld als waarschuwing.

Oranjetipje

Oranjetipje

Het was me nog nooit eerder gelukt drie Oranjetipjes gelijktijdig op de foto te zetten. Maar ook hier bleek dat de derde voor het stel te veel was.

Advertenties

6 Reacties

 1. Jetskefotografie

  Dat was dus een mooi cadeautje, zeker omdat je dit nog nooit eerder had vastgelegd.
  Grappig dat je zo kort na elkaar twee keer “Drie is teveel” mocht meemaken.

  10 mei 2014 om 21:34

 2. een hele mooie serie de een na laatste is mijn favoriet

  10 mei 2014 om 21:51

 3. Voor de betrokken modellen is drie wellicht teveel, maar voor de fotograaf gaat het niet gauw te gek, want het heeft je weer een mooie serie opgeleverd.

  11 mei 2014 om 15:06

 4. Dag Geert,Prachtige foto’s van die mooie Oranjetipjes. Ik kreeg er leuk commentaar op. Eén iemand vroeg of ik misschien ook een foto had van een vlinder op een paardenbloem. Die heb ik natuurlijk niet, maar het zóu kunnen dat jij die wél hebt? En als dat het geval is, mag ik je dan wel vragen…..enz.??? (je begrijpt het wel)

  Met vriendelijke groet,

  Jaap Niemeijer

  Schutstraat 80-14

  7901 EG Hoogeveen

  Date: Sat, 10 May 2014 15:22:51 +0000 To: jakobniemeijer@outlook.com

  11 mei 2014 om 15:44

 5. yemrev

  Een mooi verhaal e prachtige foto’s!
  Groet, Dick

  13 mei 2014 om 14:05

 6. Ook dit jaar heb ik ze niet gezien, daarom geniet ik extra van deze serie. Het is een mooie vlindersoort.

  13 mei 2014 om 15:28