Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Veel koningen

Zelden zag ik zoveel Grutto’s bij elkaar zitten als deze keer. In een soort van plas-dras gebied hadden een aantal vogels op trek zich verzameld. De soorten wel zoveel mogelijk gescheiden, de Kieviten op de voorste “landtong”, de Grutto’s daarachter. Met ook nog af en toe een “verdwaalde” Tureluur, bijvoorbeeld de tweede van links op de voorste landtong.

Grutto's en Kieviten

Grutto’s en Kieviten

Ja, de “Kening fan de greide” (Koning van het weideland) is ook weer terug, het voorjaar is echt begonnen.

Grutto

Grutto

Als er een roofvogel te dichtbij kwam ging het hele spul op de wiek, ze bleven de “scheiding” handhaven, Grutto’s boven en de Kieviten daaronder.

Kieviten en Grutto's

Kieviten en Grutto’s

De vliegcaperiolen zijn overbekend, maar mooi om te zien.

Grutto

Grutto

De “koning” is terug, vannacht krijgen we een uurtje extra, het is twintig graden buiten, wat wil een natuurliefhebber nog meer? Nou, misschien net wat meer kracht om langere wandelingen te maken. Helaas, het zit er nog niet in. Kalmpjes aan maar weer.

Advertenties

7 Reacties

 1. Ik heb nog geen grutto of wulp gezien, maar ze zijn er dus wel, dat is een goed teken.
  Een nog beter teken is, dat jij je gelukkig wel zo goed voelt, dat je er af en toe toch even uit kunt om van de nayuur en het mooie weer te genieten.
  Kalm aan, dan breekt het lijntje niet, Geert. Beter drie korte kuiertjes dan één te lange. Voorlopig lijkt het goed weer te blijven, ook voor korte kuiertjes.

  29 maart 2014 om 20:35

 2. Mooie serie Geert

  29 maart 2014 om 20:40

 3. Hoho, een uur minder slapen vannacht…. . De tureluur staat nog altijd op m’n verlanglijstje, nog nooit 1tje gezien. Wel fijn dat de weidevogels er weer zijn.

  29 maart 2014 om 22:07

 4. Typisch, ik had vandaag en gister precies dezelfde ervaring: heel veel grutto’s in de Onlanden en in de Oostpolder in plasdrasgebieden, En verderop dan de kievieten, ook groepsgewijs.

  30 maart 2014 om 23:06

 5. Mooie serie, afgelopen weekend was het rond het Zuidlaardermeer ook al een bonte boel met al die Grutto’s, Tureluurs, Kemphanen en Kieviten.

  1 april 2014 om 18:33

 6. Bijzonder dat ze gescheiden van elkaar blijven ook tijdens het vliegen. Het zal hem wel in de wiekslag zitten.
  Jij een uurtje extra? Wij hadden het weekend in een hotel nabij Maastricht toch echt een uur korter. 😉
  Als je rustig zo doorgaat, dan komt de kracht vanzelf terug. Geduld hebben is vaak het moeilijkst in het proces.

  2 april 2014 om 19:32

  • @Jetske en Hendrika: Inderdaad, een beetje verkeerd geformuleerd, te kort om de bocht. Bedoeld werd dat we vanaf zondag ’s avonds weer een uurtje extra hebben om buiten te zijn.

   5 april 2014 om 08:53