Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Wintermix

Een poos geleden schreef ik dat het hier ontbrak aan “wintervogels” in de natuur. Als reactie kwam dat er genoeg ganzen zijn. Dat klopt, maar die blijven zo lang dat je ze bijna geen wintervogels meer kunt noemen. Maar nu, ziedaar, een wintertje en daar zijn ineens wel de vogels die ik bedoelde. Zoals de Grote zaagbek, die je hier in het binnenland bijna uitsluitend ziet als er vorst is of is geweest. Ik kon deze woerd maar slecht in beeld krijgen gelet op het tegenlicht en de donkere achtergrond, bovendien had hij haast,

Grote zaagbek

Grote zaagbek

daarom heb ik even de hulp ingeroepen van een oudere foto om te laten zien hoe mooi deze eend is met z’n stak gekamde kuif, rode snavel en een haak aan de voorkant van die snavel.

Grote zaagbek

Grote zaagbek

Bovendien was de vogel erg schichtig. Dat zijn ze van nature al wel, maar als er een Nijlgans boven op de palenrij staat, waar je voor langs moet, dan is het zeker een kwestie van opschieten.

Nijlgans

Nijlgans

Een andere “wintervogel” die hier ineens ook volop aanwezig is is de Goudplevier. Op z’n Fries is dat de “Wilster”. Wereldberoemd in Fryslân vanwege het “wilsterflappen”, een techniek waarmee de vogels door middel van netten en lokvogels worden gevangen. Vroeger peuzelde men de vogels op en was dat een welkome aanvulling op het karige wintermenu. Nu wordt het flappen alleen nog gebruikt om de vogels te kunnen ringen.

Goudplevieren

Goudplevieren

Helaas is deze vogel in de winter niet op z’n mooist. Straks, in het broedseizoen hebben ze een prachtig mooi verenpak. Echter, dat zien we hier niet, dan zitten ze  al lang weer op hun broedgronden in het noorden.

Goudplevier

Goudplevier

De Goudplevier is familie van die andere plevier, de Kievit. Dat kun je ook wel zien, ze rennen net als hun achterneef soms een klein stukje en blijven dan weer stilstaan. Wel zijn ze veel vaker met elkaar in gevecht en regelmatig zie je er eentje een halve meter opvliegen om dan ook direct weer te landen.

Krakeend (woerd)

Krakeend (woerd)

Tenslotte nog een woerd van de Krakeend, een blijver, ook in de winter. Het was slechts anderhalf uur dat ik in het veld was. Het leverde een mix op van wintergasten en blijvers op, een wintermix.

Advertenties

3 Reacties

  1. Mooie mix. En de goudplevier is nu ook mooi.

    2 februari 2014 om 09:07

  2. Weinig winters, maar wel een mooie mix van trekkers en blijvers.

    2 februari 2014 om 17:51

  3. Mooie opbrengst, die zaagbek vind ik ook een apart beest. Zo mooi gestroomlijnd en zo anders dan andere eenden.

    3 februari 2014 om 10:05