Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

NLA 2E210 was here

Een ruime week geleden stapte er nog een tweetal Ooievaars rond in het weidegebied waar ik vaak kom. Ze hadden een verschillend uiterlijk, de onderstaande had een zwarte snavel en z’n poten zijn nog een beetje oranje. Dat betekent dat het een juveniele vogel is, een eerstejaars, hij heeft zijn kleuterpakje nog aan.

Ooievaar -jong-

Ooievaar -jong-

Verder was het “kleuterige” er wel af. Hij heeft zijn lessen goed gevolgd en weet waar de lekkere hapjes te vinden zijn, in dit geval een kikker.

Ooievaar met kikker

Ooievaar met kikker

Tijdens het “natafelen” schraapte hij zijn keel nog maar eens.

Ooievaar -jong-

Ooievaar -jong-

Tot voor kort werden jonge Ooievaars “geblikt”, ze kregen een stuk blik om hun poot als ze werden geringd. Op dat blik staat een ringnummer. Dat nummer was van afstand moeilijk af te lezen. Misschien wel daarom krijgen ze nu een kleur-ring, die veel beter is te lezen van afstand. Het is voor het eerst (dit jaar) dat ik dergelijke kleur-ringen hier zie. Waar deze is geringd en wanneer dat moet met zo’n ringnummer eenvoudig te achterhalen zijn.

geringde jonge Ooievaar

geringde jonge Ooievaar

Ik kan dan ook niets anders meer schrijven dan dat Ooievaar nummer NLA 2E210 hier was en dat hij kikkers lust.

Ooievaar - volwassen -

Ooievaar – volwassen –

Vlak bij hem /haar liep een tweede Ooievaar, niet geringd, met een rode snavel, een volwassen exemplaar dus, misschien één van de ouders. Intussen zijn ze waarschijnlijk  richting Afrika vertrokken. Laten we maar hopen dat NLA 2E210 de heenreis nu en de terugreis volgend voorjaar goed doorstaat. Maar soms overwinteren die Ooievaar ook dichterbij. Wie hem ziet mag het zeggen.

Advertentie

2 Reacties

  1. Een speciale ring voor ooievaars, de Elsa ring. Zwart met witte letters. NLA is een in Nederland geringde ooievaar. De rest kon ik niet achterhalen. Leek me leuk als dat wel zou kunnen. Ik vind de serie in elk geval heel leuk en mooi.

    10 november 2013 om 14:04

  2. Mooie serie weer, Geert.
    Kikkerbilletjes … deze jongeling heeft duidelijk smaak … 😉

    10 november 2013 om 16:02