Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Bonte springspin en meer

Spinnen, in de herfst lijken er altijd meer te zijn. Meestal sla ik ze fotografisch gezien over, hoewel er erg mooie spinnen zijn. Zo eentje is de Bonte springspin. Zoals de meeste spinnen heeft deze ook acht ogen, maar die zijn tussen de beharing soms moeilijk te zien. Deze soort heeft mooie ogen,

Bonte springspin

Bonte springspin

dus heb ik geprobeerd hem recht van voren op’t portret te zetten. Maar meneer of mevrouw had geen zin om frontaal gefotografeerd te worden. Weglopen deed de spin niet, maar elke keer als ik met de camera aan z’n voorkant was aangekomen draaide de spin weer weg. Hopeloos, dus is het gebleven bij een zijaanzicht.

Bonte springspin

Bonte springspin

Er zijn duizenden soorten spinnen, van de onderstaande weet ik de naam niet goed. Slinkse jachtmethoden, dat hoort een beetje bij de spinnen, zelf lekker onopvallend op een blad zitten te wachten

spin

spin

en zodra een insect zich vast gevlogen heeft in het web er vliegensvlug op af. Meestal heeft de prooi dan geen enkele kans meer, behalve als het een erg stevige kever is. Onderstaande zweefvlieg had de strijd al gauw verloren.

spin met prooi

spin met prooi

 

Die spinnenwebben, het zijn kunstwerkjes op zich,

spinneweb

spinneweb

’t was alleen jammer dat ik de bovenstaande op een winderige dag heb gefotografeerd, de dauwdruppeltjes zijn dauwstreepjes geworden. Ach, weer eens iets anders, die kans krijg ik nog wel een keer.

Advertentie

7 Reacties

 1. Prachtig, wat zijn spinnen toch mooi.

  21 oktober 2013 om 18:15

 2. Als je er oog voor hebt en wat geduld, dan zijn het vaak fotogenieke beestjes, die kleine griezels.
  Deze bonte springspin is een prachtexemplaar, en ondanks het feit dat hij of zij niet echt wilde meewerken, zijn het toch weer knappe foto’s.

  21 oktober 2013 om 20:15

 3. Super mooi, compliment!

  21 oktober 2013 om 21:41

 4. Mooie serie, knap gedaan!!

  22 oktober 2013 om 08:28

 5. ank

  Geweldig mooi Geert !

  22 oktober 2013 om 15:16

 6. Zo enorm uitvergroot lijkt die kleine springspin wel een vogelspin .. erg mooi op de foto gezet. Wist je dat springspinnen de beste ogen hebben van alle geleedpotigen?

  22 oktober 2013 om 18:51

 7. De bonte springspin maakt het bont, je ziet er geen kop of kont aan.

  23 oktober 2013 om 20:40