Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Diakonievene

In het afgelopen jaar heeft het Diakonievene, een natuurgebied onder Nijeberkoop, in beheer bij It Fryske Gea, een facelift gehad. Op een aantal plaatsen heeft men het gebied meer lucht gegeven. Zo kun je nu een deel van het gebied vanaf de oever bewonderen. Helaas waren de herfstkleuren nog niet allemaal aanwezig.

Diakonievene

Diakonievene

Hieronder een panoramafoto van dat deel.

Diakonievene

Diakonievene

Ook het bosdeel heeft men meer open gemaakt. Het is even wennen, maar dat heeft het gebied zeker meer gevarieerd gemaakt en daardoor interessanter.

Diakonievene

Diakonievene

De opknapbeurt viel me op tijdens het laatste bezoek aan het gebied. Vorig jaar waren ze in deze periode van het jaar ook al bezig, nu waren ze klaar zo te zien. Elk jaar probeer ik in dat gebied een blik te werpen op de parasolzwammen die daar soms in grote getale staan te pronken.

parasolzwam

parasolzwam

Ze kunnen enorm groot worden, tot wel dertig centimeter hoog. Dat was nu nog niet het geval. Waarschijnlijk was ik een weekje te vroeg. De meeste hoeden waren nog niet uitgespreid en zaten nog vast aan die ring die deze soort later zo herkenbaar maakt. Is de hoed eenmaal uitgespreid dan blijft een losse, verschuifbare, ring achter op de steel.

parasolzwam

parasolzwam

Als de hoeden vers zijn hebben ze een “pluizig” uiterlijk.

parasolzwam

parasolzwam

Te vroeg schreef ik, maar misschien ook nog wel op tijd. De paddestoel is erg teer, bijna tegen het slappe aan en met de regen en harde wind die ons in de komende dagen staat te wachten krijgen ze het zwaar te verduren.

2 Reacties

  1. Mooie foto’s weer van die imposante parasolzwammen, ik heb ze nog niet gezien dit jaar.
    Toen ik eerder dit jaar met Jetske In het Diakonievene was, waren ze op het plekje van je eerste twee foto’s nog druk aan het graven. Wat meer openheid zal het gebied vast goed doen, want er zat nogal wat kreupelhout in het bos dat aardig dicht begon te groeien. De afronding van het werk lijkt me een goede gelegenheid om er binnenkort weer eens een kijkje te nemen.

    9 oktober 2013 om 22:13

  2. Het moet nog even z’n plek krijgen maar het wordt vast mooi. Het is ook zo als je naar de kapper bent geweest dan is het pas mooi na 2 weken. šŸ˜‰
    Ik vond het een prachtig gebied.

    11 oktober 2013 om 20:34