Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Seizoensovergang

Nadat ik een week geleden met Jan K. had zitten bijpraten, ook over onze blog-perikelen, ben ik terug gelopen naar de parkeerplaats. Zoals ik toen al schreef volgde op die terugreis een opvallende ontmoeting. Daar was eerst al die Gehakkelde aurelia die zich zat op te warmen op het pad. De zon scheen die dag volop, er vlogen diverse vlinders.

Gehakkelde aurelia

Gehakkelde aurelia

Een stuk verderop zag ik opeens beweging op het pad. Een Egel (Stikelbaarch op z’n Fries) stak het pad over, een jonkie nog. Hij kroop weg in de begroeiing langs het pad. Erg goed kon ik daardoor geen foto maken. Of ik had hem eruit moeten trekken. Dat is echter niet mijn stijl, mooi laten zitten dus. Met zijn glinsteroogje keek hij precies boven een grasspriet langs.

Egel

Egel

Hoewel het toen een prachtige zonnige dag was bleek toch wel dat we bezig zijn met een seizoensovergang. In een holle, dode boom groeide een zwam.

Heksenboter

Heksenboter

Het is zeer waarschijnlijk Heksenboter, een slijmzwam, ook wel Runbloem genoemd. Deze zwam kent verschillende stadia, het is eigenlijk een wandelende zwam, hij verplaatst zich in de eerste stadia over het hout.

Heksenboter

Heksenboter (detail)

Het meest opvallend zijn ze in een bepaald stadium als ze helder geel zijn. Dit spul was echter nog heel erg vers, het leek nog wel een beetje op koraal.

Heksenboter

Heksenboter (detail)

Toch denk ik dat het Heksenboter is gelet op het witte slijmspoor en de plaats waarop hij stond, volkomen dood hout. Uiteindelijk zal hij geel worden, daarna verharden en tenslotte zwart kleuren. Het was een zeer zonnige dag maar de overgang der seizoen liet zich op die dag wel heel goed zien.

Advertentie

4 Reacties

 1. Prachtig.

  5 oktober 2013 om 18:27

 2. Jan Voskuil

  prachtig, vooral het verhaal van de heksenboter dat kende ik niet
  dank daarvoor.

  5 oktober 2013 om 19:17

 3. Ik heb die dag heel wat vlinders zien fladderen, maar de gehakkelde aurelia is me ontgaan. Net als dat egeltje trouwens, bijzonder om die overdag op je pad aan te treffen.
  Bijzonder spul, die heksenboter heb ik volgens mij nog nooit ergens kunnen kieken.

  6 oktober 2013 om 13:21

 4. De onderste foto met de heksenboter is in het bijzonder mooi.
  Waarom was het egeltje niet in slaap, vraag je je dan af. ’s Avonds kun je hier in de tuin nog wel eens struikelen over een rondscharrelende egel.

  6 oktober 2013 om 20:56