Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Roodborsttapuit

De foto’s hieronder zijn een dikke week oud, ergens tussen half en eind september. Het verbaasde me nog een Roodborsttapuit te zien. Die zouden toch al lang in Afrika moeten zitten denk je dan. Het is maar een klein vogeltje, hieronder valt hij bijna in het niet bij die dikke dampaal.

Roodborsttapuit

Roodborsttapuit

Er was vast een reden dat hij, het is een mannetje, hier nog was.

Roodborsttapuit

Roodborsttapuit

Dat bleek ook wel, hij was voortdurend aan het waarschuwen met zijn krakerig “stemmetje”.  Waarschijnlijk was hij met partner nog laat aan een tweede nest begonnen. Die jongen zullen vast nog niet klaar zijn geweest voor de grote reis.

Roodborsttapuit

Roodborsttapuit

Die jongen heb ik niet kunnen ontdekken, ze hebben vermoedelijk verscholen gezeten in de walbegroeiing. Een week later kwam ik weer langs op dezelfde plek, hij was intussen wel vertrokken.  Hoe het die jongen op de grote reis zal vergaan, dat blijft de vraag.

Advertenties

3 Reacties

 1. Kan me de eerste roodborstapuit die ik ooit zag nog goed herinneren. Dat was in het Wierdense Veld, zo’n vijftien jaar geleden:
  http://www.landschapoverijssel.nl/wierdense-veld

  Daar waar ik nu woon komt dit prachtige vogeltje vrijwel niet voor.

  Een deel van de Nederlandse broedvogels, lees ik trouwens in Algemene en schaarse vogels van Nederland (Avifauna van Nederland 2) overwintert in België, in aantallen die gecorreleerd zijn met de temperatuur in de voorafgaande winter: hoe warmer het was, hoe meer vogels noordelijk overwinteren.

  4 oktober 2013 om 10:55

 2. Mooie foto’s van dat fraaie kleine vogeltje.
  Ik zag de afgelopen week nog een paar zwaluwen laag over een sloot scheren, die waren ook aan de late kant, lijkt me.

  4 oktober 2013 om 12:33

 3. prachtige foto

  4 oktober 2013 om 17:40