Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Stinkwantsen, oud en jong

Steeds minder, almaar minder, de kleine kruipers en vliegers trekken zich terug in de dichte bodembegroeiing. Het vaakst zie je momenteel nog wantsen rondkruipen op bladeren. De meest bekende daarvan is de Groene stinkwants, een schildwants. De volwassen dieren zijn ’s zomers groen. Ze hebben rode ogen en ook wat rood in de voelsprieten.

 

Groene stinkwants

Groene stinkwants

 

Ze hebben ademopeningen aan de zijkant van het lichaam. Ze blijven echter niet groen, ’s winters verkleuren ze naar bruin. Dan vindt je ze in de begroeiing helemaal niet terug.

Groene stinkwants

Groene stinkwants

Wantsen maken in hun leven een aantal vervellingen door. Daarbij veranderen ze steeds weer van uiterlijk. Zolang ze nog een houtje-touwtje jas aan hebben noemen we dat nimfen.

Groene stinkwants (nimf)

Groene stinkwants (nimf)

Soms kuieren ze alleen op een blad, soms met meerdere. Hoe jonger ze zijn, hoe vaker je meerdere op hetzelfde blad aantreft.

Groene stinkwants (nimfen)

Groene stinkwants (nimfen)

De wants hieronder is er bijna, het laatste fase van de houtjes en touwtjes is nog net zichtbaar.

Groene stinkwants (nimf)

Groene stinkwants (nimf)

Voor zover ik het kan beoordelen zijn de bovenstaande allemaal Groene stinkwantsen in verschillende stadia.

Groene stinkwants

Groene stinkwants

Om uiteindelijk toch weer bij dat volwassen insect uit te komen. Z’n schild zit helemaal vol met putjes. Ze trekken een nat spoor daar waar ze langs kruipen, een stinkend spoor, waarop hun naam is gebaseerd. Houtje-touwtje jassen zijn al lang uit de mode, maar de wantsen blijven er in hun jonge maanden mee lopen.

Advertenties

4 Reacties

 1. Dat prehistorische uiterlijk van de wantsen boeit mij erg. Ik heb toevallig vandaag een roodpootschildwants op mijn blog gezet. Niet dat mijn foto dezelfde kwaliteit heeft als de foto’s van jou hoor, want die vind ik werkelijk schitterend!

  26 september 2013 om 19:10

 2. Prachtig vastgelegd…

  26 september 2013 om 20:20

 3. Nimfen zijn eigenlijk vaak mooier, en ja … ze kunnen wel een beetje kou verdragen. Hebben we toch nog wat tot laat in het jaar.
  Mooie serie en leuk om de verschillende stadia te zien.

  27 september 2013 om 17:37

 4. Mooi verslag en leerzaam van de wantsen.
  Mooie Header.

  30 september 2013 om 22:48